Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

meteorenzwerm geminiden

Gemeente Gennep

Schouwspel: Geminiden meteorenzwerm

Gennep staat van 14 op 15 december 2023 klaar voor de betoverende Geminiden meteorenzwerm, een indrukwekkend spektakel van heldere, gouden meteoren met korte strepen. Meer informatie op Gennep.News.

Hou je vast, want binnenkort gaat er iets heel bijzonders gebeuren in het donker van de nacht. Gennep staat op het punt om getrakteerd te worden op een betoverend spektakel: de Geminiden meteorenzwerm!

 

Het is de op één na grootste meteorenzwerm van het jaar, en het gaat allemaal plaatsvinden in de nacht van donderdag 14 op vrijdag 15 december 2023.

 

Geminiden

 

De Geminiden, genoemd naar het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini), worden veroorzaakt door rommel die is achtergelaten door de planetoïde Phaethon. Elk jaar snijdt de aarde door de puinwolk van Phaethon, en dat levert dan weer deze schitterende meteorenshow op.

 

Wat maakt de Geminiden zo bijzonder? Nou, ze schitteren niet alleen in grote aantallen, maar ze zijn ook nog eens behoorlijk helder, hebben een soort gouden gloed én laten korte strepen achter in de lucht. Ze razen met een waanzinnige snelheid van zo’n 125.000 kilometer per uur door de nachtelijke hemel.

 

Onder de juiste omstandigheden kun je dit kosmische feestje meemaken. Kijk rond 01.00 uur ’s nachts omhoog, wanneer de maan maar voor 5 procent verlicht is en zich onder de horizon verstopt. Op dat moment wordt de hemel pikdonker en kun je de Geminiden het best bewonderen.

 

Meteorenzwerm

 

Wat is het perfecte plekje om dit schouwspel te aanschouwen? Nou, een donkere locatie is het beste, bijvoorbeeld Het Genneperhuis. De meteorenzwerm wordt gedurende de nacht steeds intenser. Rond 21.00 uur kunnen enthousiaste kijkers al zo’n 30 tot 40 meteoren per uur zien, vooral in oostelijke richting.

 

Maar het hoogtepunt komt later. Tussen 01.00 uur en 02.00 uur kun je een spectaculaire show verwachten, met wel 55 tot 75 meteoren per uur!

 

En weet je wat zo grappig is? Vallende sterren hebben eigenlijk niets met echte sterren te maken. Het zijn lichtflitsen veroorzaakt door ruimtepuin, vaak niet groter dan een zandkorrel, dat onze atmosfeer binnenkomt op zo’n 100 kilometer boven ons hoofd.

 

Dus, als je een wens wilt doen terwijl je een vallende ster ziet, kijk dan naar de Gennepse hemel en laat je betoveren door de Geminiden meteorenzwerm. Het wordt een ervaring om nooit te vergeten, waarbij de nachtelijke hemel wordt opgelicht door een magische dans van kosmisch licht!

 

Verwant

Gemeente Gennep

Gemeenteraadslid Joy Hillebrand van RoodGroen Lokaal heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gennep over de implementatie van een nieuw basisdienstverleningspakket voor schuldhulpverlening....

Gemeente Gennep

Gennep kampt met financiële uitdagingen door verminderde steun van de regering. Wethouder Janine van Hulsteijn legt uit dat er jaarlijks tussen de 2,5 en...

Gemeente Gennep

Op 21 mei 2024 ging de campagne IkSwitch.nu van start in Gennep, met wethouder Frank Pubben en Leontien van Moorsel die het startschot gaven....

Gennep

De digitale samenleving stelt hoge eisen aan ons, maar het Informatiepunt in de Bibliotheek biedt gratis hulp en advies bij digitale en overheidszaken. Ze...