Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Stoptober

Gemeente Gennep

Stoptober

In oktober zette de gemeente Gennep zich in voor Stoptober en een rookvrije omgeving voor kinderen. Ze vervingen stoeptegels en plaatsten borden om een gezondere toekomst te bevorderen.

Oktober was de maand waarin de dagen korter werden en de avonden kouder. Het was een maand waarin je de geur van vallende bladeren rook en je warme chocomelk dronk terwijl je lekker binnen zat. Maar oktober had dat jaar nog iets anders te bieden, iets dat wellicht minder aandacht kreeg dan de herfstbladeren en warme dranken: Stoptober.

 

In Gennep hadden ze de handschoen opgepakt en waren ze vastberaden om Stoptober tot een succes te maken. Maar ze gingen een stap verder dan alleen het aanmoedigen van mensen om te stoppen met roken. Ze zetten zich actief in voor een rookvrije omgeving op schoolpleinen en in speeltuinen.

 

Het doel was duidelijk: kinderen moesten vrij kunnen spelen zonder de schadelijke gevolgen van tabaksrook.

 

Rookvrije Generatie

 

Als je door Gennep liep, zag je misschien wel het herkenbare logo van de Rookvrije Generatie. Dit logo staat symbool voor een gezondere toekomst voor kinderen, een toekomst waarin ze niet werden blootgesteld aan de gevaren van roken. De gemeente Gennep had besloten om dit initiatief kracht bij te zetten door in elke kern van de gemeente aandacht te vragen voor het belang van een rookvrije omgeving.

 

Op 25 oktober werd er een belangrijke stap gezet in Ottersum, een van de kernen in Gennep. Wethouder Frank Pubben, een man met een missie, sloeg de handen ineen met de kinderraad van basisschool De Brink. Samen namen ze het heft in eigen handen en vervingen ze twee gewone stoeptegels op het schoolplein door speciale Rookvrije Generatie-tegels. Het schoolplein was nu niet alleen een plek om te spelen, maar ook een statement dat zei:

 

“Roken hoort hier niet thuis.”

 

 

Maar daar stopte het niet. Een Rookvrije Generatie bord werd ook geplaatst in het speeltuintje aan de Ravensberg. Hiermee werd een duidelijke boodschap afgegeven aan ouders, verzorgers en voorbijgangers: dit was een plek waar kinderen veilig konden spelen en waar ze beschermd werden tegen de schadelijke effecten van tabaksrook.

 

Dit initiatief van de gemeente Gennep verdiende lof en aandacht. Het was een belangrijke stap om de gemeenschap bewuster te maken van de voordelen van een rookvrije omgeving voor kinderen. Het was een teken van betrokkenheid bij de gezondheid en het welzijn van de inwoners. De gemeente Gennep liet zien dat ze bereid was om stappen te zetten om een positieve verandering teweeg te brengen.

 

Laten we hopen dat dit initiatief navolging vond, niet alleen in Gennep maar in heel Nederland. Laten we samen streven naar een toekomst waarin kinderen vrij kunnen spelen zonder blootstelling aan tabaksrook. Dankzij initiatieven zoals deze, bouwden we aan een gezonde en rookvrije gemeente.

 

Stoptober was een mooie gelegenheid om te laten zien dat verandering mogelijk was, zelfs in een wereld waarin roken nog steeds aanwezig was. Laten we hopen dat Gennep een voorbeeld werd voor anderen en dat rookvrije speeltuinen en schoolpleinen de norm werden, niet de uitzondering.

 

Verwant

Gennep

Zes minderjarige jongens zijn in Gennep gearresteerd voor een vermeende straatroof, waarbij een minderjarige slachtoffer werd van geweld en van zijn fiets werd beroofd....

Gennep

Leer levensreddende vaardigheden met de EHBO Cursus Acute Zorg in de gemeente Gennep. Met een breed scala aan onderwerpen en praktijkgerichte training, bereidt deze...

Gemeente Gennep

Stichting INTOS en gemeente Gennep kampen met €350.000 financiële tegenvaller door gestegen loonkosten en incidentele uitgaven. Spoedvergadering ingelast om oplossingen te bespreken, toekomstige begrotingen...

Gennep

Op 18 februari 2024 herdacht Gennep de bevrijding van 79 jaar geleden. Het komende jaar staat in het teken van diverse herdenkingsactiviteiten, verdeeld over...