Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Camping Hoeve De Schaaf Heijen

Gemeente Gennep

Visit Gennep: Toeristenbelasting

Gemeente Gennep is een populaire bestemming voor zowel toeristen als dagjesmensen. Met een divers aanbod van accommodaties, van Bed en Breakfasts tot campings en hotels, is er voor ieder wat wils. Dit is goed nieuws voor zowel ondernemers als de gemeente zelf, aangezien het toerisme bijdraagt aan de lokale economie.

 

Een van de manieren waarop gemeenten extra inkomsten kunnen genereren uit het toerisme, is door het heffen van toeristenbelasting. Dit is een heffing die gemeenten kunnen opleggen aan toeristen die in hun gemeente verblijven. De hoogte van deze belasting verschilt per gemeente en kan jaarlijks veranderen. In Nederland betalen momenteel toeristen in 306 van de 342 gemeenten toeristenbelasting bovenop de prijs van hun accommodatie.

 

Gennep rekent een tarief van € 1,75 per persoon per nacht, de gemeente trekt relatief veel toeristen, vooral door de aanwezigheid van Center Parcs Het Heijderbos in Heijen. Het is dus duidelijk dat het toerisme een belangrijke rol speelt in de lokale economie.

 

In Limburg betalen toeristen gemiddeld € 1,87 per persoon per nacht aan toeristenbelasting, wat lager is dan het landelijke gemiddelde van € 2,16. Toch hebben 15 van de 31 Limburgse gemeenten het tarief voor toeristenbelasting in 2023 verhoogd, gemiddeld met 6,8%. De grootste stijging was te zien in de gemeente Beek, waar het tarief verdubbelde van € 1,08 naar € 2,16 per persoon per nacht. Ook Roermond zag een flinke toename van 50%.

 

Op lokaal niveau zijn er grote verschillen in toeristenbelastingtarieven. Maastricht is de duurste gemeente in Limburg met een tarief van € 4,56 per persoon per nacht. Andere gemeenten in de top 5 zijn Roermond (€ 3,12), Vaals (€ 2,65), Weert (€ 2,50) en Sittard-Geleen (€ 2,42). Peel en Maas en Nederweert hebben momenteel het laagste tarief in Limburg van € 1,- per persoon per nacht. Landelijk gezien wordt het hoogste belastingtarief gevraagd in Noord-Holland, waar toeristen gemiddeld € 3,16 per persoon per nacht betalen, voornamelijk door het hoge tarief in Amsterdam van € 12,12 per persoon per nacht.

 

Hoewel toeristenbelasting kan bijdragen aan de lokale economie, kan het tarief ook invloed hebben op het toerisme in een gebied. Hogere tarieven kunnen minder aantrekkelijk zijn voor toeristen en zo de lokale economie negatief beïnvloeden. Daarom is het belangrijk voor gemeenten om een evenwicht te vinden tussen de hoogte van de belasting en de aantrekkelijkheid van de regio voor toeristen.

 

In Gennep lijkt dit evenwicht momenteel gevonden te zijn, gezien het groeiende toerisme en het relatief lage tarief voor toeristenbelasting. Het is ook goed om te zien dat er een diversiteit is in het aanbod van accommodaties, wat het toerisme verder kan stimuleren.

 

De opbrengsten van de toeristenbelasting kunnen door gemeenten worden gebruikt om bijvoorbeeld te investeren in toeristische attracties en faciliteiten, zoals fietspaden, wandelroutes en musea. Ook kan het worden gebruikt om de gemeente aantrekkelijker te maken voor zowel toeristen als inwoners. Zo kunnen gemeenten bijvoorbeeld het groenonderhoud verbeteren of de openbare ruimte opknappen.

 

Verwant

Gemeente Gennep

Heb je je ooit afgevraagd hoe groot de gemeente Gennep eigenlijk is? Nou, op Gennep.News staan wat feiten om je nieuwsgierigheid te bevredigen!

Gemeente Gennep

Ben je toe aan een korte vakantie, maar wil je niet te ver reizen? Of krijg je bezoek en hebben zij nog geen geschikte...

Gemeente Gennep

Het toeristische platform Maasduinen-Venlo heeft in samenwerking met de gemeentes Gennep, Mook & Middelaar en Bergen een bijzondere kunstroute samengesteld. Deze nieuwe fietsroute maakt...

Gemeente Gennep

De gemeente Gennep blijft tot 2025 de locatie voor een belangrijke etappe in de Simac Ladies Tour, een grote fietsrace voor vrouwen. Dit is...