Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

eikenprocessierups
eikenprocessierups

Gemeente Gennep

Vroege aanpak eikenprocessierups

In Gennep is vroeg actie ondernomen tegen de eikenprocessierups, met preventieve behandelingen na een warme aprilmaand. De gemeente en de Nationale Bomenbank werken samen om de overlast te minimaliseren. Als je een nest opmerkt, kun je dit melden via gennep.nl/eikenprocessierups.

Terwijl de eikenbomen in Gennep al flink in het blad staan dankzij een warme aprilmaand, is de Nationale Bomenbank vorige week al begonnen met de preventieve bestrijding tegen de eikenprocessierups. Vooral de buitengebieden waar vorig jaar nesten werden gevonden, kregen speciale aandacht.

 

Het blijft een uitdaging om alle eikenprocessierupsen weg te krijgen, maar de gemeente en de Nationale Bomenbank werken nauw samen om de overlast zoveel mogelijk te beperken.

 

Naast de preventieve behandeling die al heeft plaatsgevonden, staat er deze zomer ook nog een curatieve bestrijding op het programma. Dit betekent dat de nesten van de eikenprocessierups worden verwijderd.

 

Spot je een nest? Je kunt dit melden via de kaart op gennep.nl. Daar vind je ook meer informatie en updates over de bestrijding.

 

Welkom vogelkastjes, doei processierups!

 

Eikenprocessierups

 

De eikenprocessierups, de larve van de eikenprocessievlinder, vormt een jaarlijks terugkerend probleem in veel delen van Nederland.

 

De rupsen hebben brandharen die bij contact huidirritatie, jeuk en zelfs allergische reacties kunnen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen en alert te zijn op hun aanwezigheid.

 

De preventieve en curatieve bestrijdingsmaatregelen zijn cruciaal om de overlast door deze rupsen te verminderen en de gezondheid van mens en natuur te beschermen.

 

Bestrijding

 

Sommige stemmen pleiten tegen de uitgebreide voorzorgsmaatregelen vanwege mogelijke negatieve gevolgen. Bestrijdingsmiddelen kunnen niet alleen schadelijk zijn voor het milieu, maar ook voor andere insectensoorten die essentieel zijn voor ecosystemen.

 

Daarnaast kunnen de hoge kosten van de bestrijdingsmaatregelen een zware last vormen voor gemeenten en particulieren, wat discussies over de kosteneffectiviteit en duurzaamheid van dergelijke maatregelen aanwakkert.

 

Bovendien waarschuwen sommige ecologen voor de potentiële verstoring van de lokale biodiversiteit door het rigoureus ingrijpen in populaties van de eikenprocessierups, die onderdeel zijn van een complex ecosysteem.

 

Verwant

Column

Teleurstelling heerst in de nieuwe column van Dwarsliggert over Gennep's afwezigheid bij het klokkenluiden van Europapa. Het 'Klein' zijn wordt beschouwd als een statement...

Gemeente Gennep

Gennep bereidt een herdenkingsprogramma voor 80 jaar vrijheid voor. Het omvat activiteiten zoals concerten, tentoonstellingen en educatie. Verschillende organisaties werken samen om de evacuatie,...

Gemeente Gennep

Gemeente Gennep overweegt Europapa op stadhuisklok te laten klinken, na initiatief van 3FM-dj Wijnand Speelman om Nederlandse deelnemer Joost Klein te steunen na diskwalificatie...

Gennep

Drie van de vier ooievaarskuikens in Gennep zijn overleden. Het overgebleven kuiken lijkt te kampen met een obstructie veroorzaakt door een braakbal, wat zijn...