Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

De Heijense Eikenreus aan de Eekhoornstraat in Heijen

Gemeente Gennep

Wat is de Boom van het Jaar 2023?

Het is weer tijd voor de verkiezing van De Boom van het Jaar 2023, en dit jaar is het jouw kans om die ene speciale boom te nomineren. Dus, ken jij een boom in Gennep met een unieke legende, een historisch verhaal of een buitengewone rol binnen onze stad of gemeente? Meer informatie op Gennep.News.

Staat Gennep klaar om zijn groene trots te laten zien? Het is weer tijd voor de verkiezing van De Boom van het Jaar 2023, en dit jaar is het jouw kans om die ene speciale boom te nomineren. Dus, ken jij een boom in Gennep met een unieke legende, een historisch verhaal of een buitengewone rol binnen onze stad of gemeente?

 

Wacht dan niet langer en meld hem aan via deboomvanhetjaar.nl. Sinds 2018 heeft het SBNL Natuurfonds het voortouw genomen om de verhalen achter Nederlandse bomen bekendheid te geven.

 

De Heijense Eikenreus

 

Aan de Eekhoornstraat in Heijen staat bijvoorbeeld een opvallende eik die dit jaar kans zou moeten maken op de titel van Boom van het Jaar 2023. Wat deze boom zo speciaal maakt, gaat terug naar het jaar 1998, toen het perceel waarop hij staat oorspronkelijk was bestemd voor de bouw van een vrije sector woning.

 

De uitdagingen begonnen echter toen bleek dat zowel het bovengrondse als het ondergrondse deel van de eik de volledige kavel in beslag nam. Samen met Martin Bongers, een belangrijke figuur binnen het groenbeheer van de gemeente, werd er diepgaand onderzoek uitgevoerd door een externe partij. De resultaten waren unaniem: de bescherming van deze eik was noodzakelijk.

 

Wat volgde was een moedige inspanning om de boom te behouden, en met succes. Nu, ruim twee decennia later, symboliseert de boom nog steeds de veerkracht van de natuur en de vastberadenheid van de gemeenschap om waardevolle natuurlijke erfgoed te behouden.

 

 

Bomen

 

Bomen zijn niet zomaar bomen; ze vertellen ons verhalen die gedeeld en keer op keer verteld moeten worden. Op hun standplaats fungeren bomen als stille getuigen van menselijke emoties en verhalen, groot en klein.

 

Wij horen graag jouw suggesties voor bomen in de gemeente Gennep die volgens jou genomineerd moeten worden. Welke bomen vind jij bijzonder en verdienen het om in het zonnetje gezet te worden? Voel je vrij om ze met ons te delen via redactie@Gennep.News.

 

Alvast bedankt voor het delen van jouw waardevolle suggesties!

 

Tree of the Year 2024

 

Dit jaar gaat de verkiezing van De Boom van het Jaar alweer het zesde seizoen in. Van 11 april tot en met 25 mei kan iedereen een boom nomineren met een bijzonder verhaal. Of het nu een legende is, een historisch verhaal of een boom met een speciale betekenis binnen onze gemeenschap, alle inzendingen zijn welkom.

 

Een deskundige jury zal vervolgens uit alle aanmeldingen één boom per provincie selecteren. Deze 12 genomineerden worden begin september bekendgemaakt.

 

Van 4 september tot 16 oktober volgt de nationale stemronde, waarin iedereen zijn favoriete boom kan kiezen. Stemmen kan via de officiële website, dus zorg ervoor dat je je stem niet vergeet uit te brengen op de boom die jouw hart heeft veroverd. Op 17 oktober wordt de winnaar van De Boom van het Jaar 2023 bekendgemaakt. Deze boom zal Nederland vertegenwoordigen bij de Europese Tree of the Year-verkiezing in 2024.

 

 

Verwant

Gemeente Gennep

Tijdens de Week van de Groene Tuin in Gennep, van 26 maart tot 1 april, wordt aandacht gevraagd voor het vergroenen van tuinen, balkons...

Heijen

Gemeente Gennep en KoLat Wonen B.V. bouwen 17 starterswoningen op kermisterrein in Heijen. Voor behoud van natuur: 4 bomen verplaatst, anderen gekapt buiten broedseizoen....

Gemeente Gennep

Zorgen over de mogelijke negatieve impact van 5G-straling op de plaatselijke ooievaarspopulatie steken de kop op in gemeente Gennep. Een groep inwoners vermoedt dat...

Column

Ja hoor, daar gaan we weer: weer een column over die boom aan de Spoorstraat. Begrijp me niet verkeerd, ik snap het. Ik dacht...