Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Gemeente Gennep

Witgoedregeling

De gemeente Gennep introduceert een ‘witgoedregeling’ om huurders met hoge energiekosten te helpen hun oude, energieverslindende apparaten te vervangen door zuinigere modellen, inclusief energieadvies. Eigenaren van koopwoningen hebben eerder al energiebesparende producten ontvangen van de gemeente.

Ben je nog steeds in het bezit van een oude, energieverslindende wasmachine die je energierekening hoger doet pieken dan een berg vuile sokken? In Gennep heeft de gemeente een witgoedregeling aangekondigd, omdat ze graag de energievreters in huis aan de kant wil schuiven.

 

De gemeente heeft besloten dat het hoog tijd is om die versleten wasmachines en andere energieslurpende apparaten een frisse update te geven. Je elektrische apparatuur mag immers niet zoveel energie slurpen dat je bankrekening als een verloren sok in de wasmachine verdwijnt.

 

Een plan zo glashelder als een onbevlekt wit T-shirt!

 

De witgoedregeling is bedoeld voor huurders die worstelen met torenhoge energiekosten. Hoewel de woningcorporaties hun best doen om huurwoningen te vergroenen, blijft de energierekening nog steeds zo hoog als een stapel wasgoed.

 

Nieuwe apparatuur én een energieadvies, wat wil je nog meer?

 

De burgemeester en wethouders komen eindelijk met een briljant plan waardoor inwoners met een krappe portemonnee kunnen uitkijken naar gloednieuwe apparaten. En alsof dat nog niet genoeg is, krijg je er een energieadvies bovenop, want wie kan er nu nee zeggen tegen een paar slimme tips om je energierekening te laten slinken?

 

De inwoners die denken: “Laat die nieuwe apparatuur maar komen!” krijgen bezoek van de energiecoach. Deze held op het gebied van energiebesparing komt langs en inspecteert je huis om besparingskansen te ontdekken.

 

Gratis hulp van een energiecoach

 

Misschien moet je afscheid nemen van die oude koelkast en een nieuwe in je leven verwelkomen. Of wellicht is het hoog tijd om die bejaarde diepvriezer met pensioen te sturen en te vervangen door een modern exemplaar. En als je echt geen ruimte hebt om je was aan de lucht te laten drogen, dan kom je zelfs in aanmerking voor een fonkelnieuwe wasdroger.

 

Natuurlijk zijn er voorwaarden. Je inkomen mag niet hoger zijn dan 120 procent van de bijstandsnorm. En als je in je eentje meer verdient dan 15.000 euro, of als je een gelukkige alleenstaande ouder of gehuwde bent met een gezinsinkomen van boven de 30.000 euro, hoef je niet bij de gemeente aan te kloppen. Anders zou het een witwaspraktijk zijn waar zelfs de beste wasmachine jaloers is.

 

Koopwoningen

 

Maar wat is er voor de eigenaren van koopwoningen? Nou, die zijn al eerder geholpen. In 2022 schonk Gennep hen energiebesparende producten zoals radiatorfolie, tochtstrips en ledlampen.

 

Eigenaren met een bescheiden portemonnee konden vorig jaar zelfs isolatiemaatregelen regelen, allemaal op kosten van de gemeente.

 

Er waren elf aanvragen, waarvan er negen werden goedgekeurd. Uiteindelijk besloten slechts zes eigenaren om maatregelen te nemen. Dit betekende dat de gemeente een bedrag van 14.000 euro in deze renovatie-investering stopte.

 

Huurwoningen

 

Helaas, voor huurwoningen is een soortgelijke regeling niet mogelijk, omdat een bijdrage van de gemeente aan woningcorporaties als staatssteun wordt beschouwd. Maar niet getreurd, inwoners kunnen wel een handje worden geholpen met deze witgoedactie.

 

Gemeente Gennep heeft maar liefst 346.000 euro uit de oude sok van het Rijk beschikbaar om deze witgoedregeling op volle toeren te laten draaien. De burgemeester en wethouders hopen hiermee maar liefst 425 huishoudens blij te maken.

 

Dus, wie wil er nu niet fluitend de was doen zonder dat de energierekening als een natte dweil aanvoelt?

 

De regeling gaat van start op 6 november en je kunt een aanvraag indienen tot het einde van volgend jaar. Wees er snel bij, want wie het eerst komt, heeft de meeste kans om dat oude, stroomslurpende apparaat te vervangen.

 

Verwant

Gennep

Leer levensreddende vaardigheden met de EHBO Cursus Acute Zorg in de gemeente Gennep. Met een breed scala aan onderwerpen en praktijkgerichte training, bereidt deze...

Gemeente Gennep

Het Energielandgoed Wells Meer in Bergen ervaart vertraging door vergunningen en netwerkproblemen, wat leidt tot een verlenging van de intentieverklaring door de Gemeente Gennep....

Gemeente Gennep

Stichting INTOS en gemeente Gennep kampen met €350.000 financiële tegenvaller door gestegen loonkosten en incidentele uitgaven. Spoedvergadering ingelast om oplossingen te bespreken, toekomstige begrotingen...

Gennep

Op 18 februari 2024 herdacht Gennep de bevrijding van 79 jaar geleden. Het komende jaar staat in het teken van diverse herdenkingsactiviteiten, verdeeld over...