Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Vaccinatiegraad
Van maandag 18 tot vrijdag 22 maart 2024 werd er door de GGD Limburg-Noord tegen HPV gevaccineerd in Den Asseldonk in Bergen

Gemeente Gennep

Zorgwekkende daling vaccinatiegraad

De vaccinatiegraad tegen mazelen in Gennep is gezakt onder de kritische grens, waardoor een nieuwe uitbraak dreigt. Kinderartsen doen een dringende oproep aan ouders om hun kinderen te laten vaccineren tegen alle ziektes in het rijksvaccinatieprogramma.

In de gemeente Gennep is een zorgwekkende trend zichtbaar. De vaccinatiegraad tegen mazelen bij baby’s en 10-jarigen is gedaald tot onder de kritische grens.

 

De gegevens, afkomstig van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), laten zien dat tien jaar geleden de vaccinatiegraad nog boven de veilige grens van 95 procent lag. Maar nu is die alarmerend gezakt.

 

Vaccinatiegraad

 

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is een vaccinatiegraad van minstens 95 procent noodzakelijk om een uitbraak te voorkomen.

 

Helaas haalt Gennep dat streefgetal op dit moment niet meer. Slechts 93,1 procent van de 2-jarigen ontving vorig jaar de eerste BMR-inenting. Tien jaar geleden was dat nog op 95,5 procent.

 

Ook de tweede BMR-prik op 10-jarige leeftijd wordt door minder kinderen gehaald, namelijk 94,4 procent in vergelijking met 95,3 procent tien jaar terug.

 

Uitbraak

 

Deskundigen maken zich ernstig zorgen over de situatie. Ze waarschuwen al een tijd dat een nieuwe mazelenuitbraak onvermijdelijk lijkt. Eén besmet persoon kan tot wel achttien anderen infecteren, met name kinderen lopen risico op ernstige complicaties zoals een hersenontsteking.

 

Deze zorgwekkende ontwikkelingen beperken zich niet alleen tot Gennep. Landelijk gezien is minder dan 90 procent van alle baby’s ingeënt tegen mazelen, en slechts 85 procent van alle 10-jarigen.

 

In de provincie Limburg liggen de cijfers iets hoger, maar nog steeds onder de veilige grens.

 

Oproep

 

De oproep van kinderartsen is dan ook duidelijk:

 

“Laat je kind vaccineren!”

 

In een gezamenlijke verklaring benadrukken zij het belang van vaccinatie tegen alle ziekten in het rijksvaccinatieprogramma. Ze zien een toename van ernstig zieke kinderen in ziekenhuizen, terwijl veel van dit leed voorkomen had kunnen worden door vaccinatie.

 

Met name de recente gevallen van kinkhoest en mazelen baren de artsen grote zorgen. Sinds eind vorig jaar is er een stijging van kinkhoestbesmettingen in Nederland, waarbij sommige baby’s zelfs overlijden aan de gevolgen.

 

Het is cruciaal dat ouders zich laten informeren door professionals zoals huisartsen, jeugdartsen of kinderartsen, en niet enkel vertrouwen op informatie van sociale media. Alleen zo kunnen zij een weloverwogen beslissing nemen die de gezondheid van hun kind ten goede komt en onnodig leed voorkomt.

 

Foto: Van maandag 18 tot vrijdag 22 maart 2024 werd er door de GGD Limburg-Noord tegen HPV gevaccineerd in Den Asseldonk in Bergen

 

Verwant

Regio

Limburg heeft besloten de samenwerking met Arriva voort te zetten. De provincie handhaaft de concessie onder bestaande voorwaarden, die vertrouwelijk blijven, tot het contract...

Gennep

Het Jenaplanonderwijs viert haar 100-jarig bestaan met festiviteiten in het hele land. Metameer in Boxmeer viert trots haar zilveren jubileum met een Meet &...

Gennep

Genneps Vocaal Ensemble bereidt zich voor op een groot(s) concert op 12 mei, na maanden van repetities. Sopraan Fenna Ograjensek en bariton Sef Thissen...

Regio

VPTZ Noordelijk Noord-Limburg biedt vrijwillige palliatieve zorg aan mensen in hun laatste levensfase. Met een luisterend oor, troost en praktische hulp ondersteunen ze zowel...