Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Anne Frank-boom eert Gennepse vrijheid
Anne Frank-boom eert Gennepse vrijheid

Gennep

Anne Frank-boom eert Gennepse vrijheid

Gennep’s Vrijheidsplein herbergt binnenkort een Anne Frank-boom-naaste, als symbolische vervanging voor de gekapte vrijheidsboom. Gemeente Gennep benadrukt veiligheidsredenen voor de kap en introduceert tevens een bloemenperk en extra banken als onderdeel van een grotere herinrichting.

Na het plotselinge verdwijnen van de iconische vrijheidsboom op het Vrijheidsplein in Gennep, krijgt het plein een nieuw leven ingeblazen met een opmerkelijke toevoeging. Een nazate van de beroemde Anne Frank-boom uit Amsterdam zal binnenkort zijn wortels in de Gennepse grond vestigen.

 

Op 25 augustus leidde het snelle besluit van de gemeente Gennep om de vrijheidsboom te kappen tot opschudding. De woordvoerder van de gemeente lichtte toe dat de boom aangetast was door de kastanjebloedingsziekte en een horizontale scheur in de stam vertoonde, waardoor een onmiddellijk veiligheidsrisico ontstond.

 

“We begrijpen de symboliek achter deze boom voor velen in onze gemeenschap,” verklaarde de woordvoerder.

 

“Daarom werken we aan een plan om het Vrijheidsplein te verfraaien met een nieuwe, betekenisvolle boom.”

 

In samenwerking met de Stichting Wereldboom en Stichting ElemenTree wordt nu gemikt op een nazaat van de Anne Frank-boom, die wereldwijd bekendstaat om zijn band met Anne Frank’s dagboek en zijn universele boodschap van tolerantie.

 

 

Ondanks het omvallen van de oorspronkelijke boom in 2010, leeft zijn nalatenschap voort in talloze zaailingen over de wereld, waaronder degene die binnenkort het Vrijheidsplein zal sieren.

 

De Anne Frank-boom wordt niet alleen een nieuw groen element op het plein. Hij draagt ook een boodschap van herinnering, veerkracht en gedeelde waarden met zich mee.

 

Dit najaar zal Gennep getuige zijn van de groei van deze bijzondere boom, een symbool van vernieuwing en verbinding.

 

Vrijheidsplein

 

Ter aanvulling op de nieuwe aanplant, werkt men ook aan een bloemenperk op het plein, speciaal voor veteranen. Het perk krijgt een cortenstalen logo ontworpen door de Veteranen Vereniging Noord-Limburg. Om het comfort van bezoekers te vergroten, plaatst de gemeente extra banken op het plein.

 

Spoedkap Vrijheidsboom

 

Verwant

Gemeente Gennep

In Gennep zijn er nog steeds negentig inwoners die hun zorgpremie niet betalen. De straf voor wanbetalers is een hogere premie. Schuldhulpverleners willen deze...

Ottersum

Deze zomer start Bakker Bart in samenwerking met Heldro ijs een pilot. Ze introduceren de Heldro Tap, waarmee vers ijs wordt getapt en gepersonaliseerd....

Gennep

Drie kinderen uit één gezin slagen tegelijk voor hun eindexamens. Keanu, Quentin en Nyale Jansma uit Gennep vieren een unieke prestatie. De komende weken...

Gennep

Leerlingen van het Elzendaalcollege in Gennep hebben gezamenlijk Het mysterie van de Phantom of the sea geschreven, een spannende thriller die zich afspeelt op...