De gemeente Gennep organiseerde dinsdag 11 december een infoavond in Pica Mare Gennep voor particuliere woningbezitters over asbestvrije daken. De avond erop volgde een bijeenkomst op Roepaen voor agrarische ondernemers over dezelfde problematiek.
Door: Anieta Janssen van GennepNews
In Pica Mare Gennep werd er een presentatie gegeven door BCM Consultancy over een asbestvrije omgeving voor de inwoners van de gemeente Gennep. De vragen van de betrokken burgers in Pica Mare gingen vooral over waar zij aan toe zijn en aan gehouden worden. BCM Consultancy:
Elke particulier wordt gevorderd tot het verwijderen van asbest voor eind 2024.
Ze zijn gehouden aan een inventarisatierapport van een gecertificeerd bedrijf, dat gaat al gauw zo’n 200 á 300 euro kosten. Dan het inschakelen van een eveneens gecertificeerd bedrijf om asbest te verwijderen en afvoeren. Vervolgens een verklaring van asbestverwijdering op te laten stellen die aan de lokale overheid wordt verstrekt om in hun administratie te verwerken.
Heidehof
Het hoog aantal huizenbezitters Heidehof Gennep aanwezig bij deze bijeenkomst lijkt verrassend, maar zij blijken op persoonlijke titel van bewoners Heidehof als inwoners van Gennep een schrijven van de gemeente gehad te hebben.
Zij blijken dat woongedeelte in Gennep te zijn dat in de begin jaren tachtig, toen asbest nog gewoon geaccepteerd was terwijl er al kanttekeningen bij geplaatst werden maar nog ruim werd ingepast in hun leien daken en deel van hun gevels, nu geconfronteerd wordt met een herziene wetgeving. En ook met de rekening. Een bewoner:
Vanwege de hoge kosten van een verplicht inventarisatierapport, verwijdering door een gecertificeerd asbestverwijderings- en afvoerbedrijf en dan nog niet te praten over een nieuwe dakbedekking staat mijn woning onder water en ik ook.
Een greep uit de overheidsregels wanneer men verplicht wordt een gecertificeerd bedrijf in te schakelen:
De asbestsaneringskwestie volgens Provinciale Staten Limburg, Ton Meijvogel, projectmanager Versnelling asbestsanering Limburg:
Een vraag op zijn plaats is of dit voor de doorsnee burger te betalen is?
Ton Meijvogel, provincie Limburg, stelt dat uit onderzoek in Nederland zou blijken dat 5 tot 7 procent van de Nederlandse inwoners niet in staat zou zijn die operatie te kunnen betalen.
Voor mensen die om welke redenen dan ook zo’n lening niet kunnen afsluiten is de staatssecretaris van het ministerie Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven, bezig met het in kaart brengen van het hoog risicoprofiel van deze groep mensen en met het regelen van een rijkslening, die afgesloten kan worden zonder BKR toetsing.
Limburg Energie Fonds
Ondernemers kunnen zich wenden tot het Limburg Energie Fonds (LEF). Dit fonds op afstand is bedoeld om kansrijke projecten financieel te ondersteunen. Het LEF verstrekt geen subsidies, maar zet 90 miljoen euro in voor leningen of garantiekapitaal voor duurzame of asbest sanerende projecten. Alle overheden, landelijk, provincies en gemeenten hopen met asbestvrije daken een verduurzamingsslag te maken die leidt tot meer, zoals het aanbrengen van zonnepanelen op de nieuwe daken.