Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

vuurwerk Gennep
vuurwerk Gennep

Gennep

Bam! De vuurwerkregels in Gennep

Champagne, oliebollen, Bohemian Rhapsody, gezelligheid en natuurlijk: vuurwerk. Hoort er helemaal bij met de jaarwisseling. Leuk én mooi, maar er zijn wel wat regels aan verbonden. Dus voordat je oudejaarsnacht in een politiecel doorbrengt: check even de regels over vuurwerk afsteken in gemeente Gennep op www.Gennep.News.

Champagne, oliebollen, Bohemian Rhapsody, gezelligheid en natuurlijk: vuurwerk. Hoort er helemaal bij met de jaarwisseling. Nog even en dan knalt Gennep weer het nieuwe jaar in. Leuk én mooi, maar er zijn wel wat regels aan verbonden. Dus voordat je oudejaarsnacht in een politiecel doorbrengt: check even deze regels over vuurwerk afsteken in gemeente Gennep.

 

 

Vuurwerkregels

 

 

De eerste regel is een duidelijke: vuurwerk afsteken mag alleen op 31 december vanaf 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Steek je buiten deze tijden vuurwerk af, dan is dat strafbaar en riskeer je een boete.

 

 

Zonde, want dat geld steek je natuurlijk liever in mooi vuurwerk.

 

 

Let op: je mag vuurwerk niet eens bij je hebben buiten de verkoopdagen (28, 29 en 31 december). Je mag maximaal 25 kilo (best een hoop dus) kopen en in bezit hebben. Het gaat hier natuurlijk om consumentenvuurwerk. Legaal vuurwerk is te herkennen aan de aanduiding bestemd voor particulier gebruik. Klik hier om te lezen wat er allemaal op het etiket moet staan.

 

 

De gemeente probeert ervoor te zorgen dat je alleen legaal vuurwerk kunt kopen op de daarvoor aangewezen tijden en bij de erkende handelaren.

 

 

Vuurwerk kopen

 

 

Over het kopen van vuurwerk gesproken: ook daar zijn regels aan verbonden. Het meeste vuurwerk bestel je online en kan je ophalen in de winkel op 28, 29, en 31 december. Op die dagen kan je natuurlijk ook gewoon naar de winkel gaan en daar vuurwerk kopen.

 

 

Vergunning

 

 

Check even of de winkel waar je naartoe gaat een vergunning heeft. Je herkent zo’n winkel aan het bordje met daarop de tekst ‘Verkoop vuurwerk. Roken en open vuur verboden’. Stel: je hebt na de jaarwisseling nog vuurwerk over, dan mag je dat gewoon bewaren zolang het minder is dan 25 kilo.

 

 

Leeftijd

 

 

Hoe oud moet je zijn om vuurwerk te mogen kopen? Dat ligt aan de categorie waar het vuurwerk in valt. Knalerwten, sterretjes, kleine ijsfonteintjes en Bengaalse lucifers vallen in de categorie F1. Dit betekent dat iedereen van 12 jaar en ouder het mag kopen. Het spul in categorie F2 levert weinig gevaar op en heeft een laag geluidsniveau. Je mag dit kopen als je 16 jaar of ouder bent. Voor F3-vuurwerk moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Het verschil zie je door de verpakking te bekijken: daar staat de categorie als het goed is op vermeld.

 

 

Carbidschieten

 

 

Carbidschieten moet op grond van de de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) minimaal 14 dagen van te voren worden gemeld bij de gemeente. De gemeente Gennep heeft geen specifieke regels over carbidschieten maar er worden wel voorwaarden opgelegd. Hier komt dat in het kort op neer: het is verboden om toestellen of geluidsapparaten te gebruiken die geluidshinder veroorzaken voor omwonenden of de omgeving.

 

 

Misschien overbodig, maar toch: ga niet zomaar carbidschieten. Het brengt de nodige risico’s met zich mee.

 

 

Vuurwerkvrije zones

 

 

Gemeentes mogen zelf bepalen of er met oud en nieuw vuurwerk afgestoken mag worden door iedereen. Sommige mensen vinden dat zonde van de prachtige traditie, anderen vinden het meer dan logisch én veilig. In de gemeente Gennep zijn in ieder geval nog geen vuurwerkvrije zones.

 

 

Vuurwerkoverlast

 

 

Last van knallende rotjes, ontploffende strijkers of gillende keukenmeiden? Dat kun je de gemeente laten weten via Melding openbare ruimte. Het landelijke Meldpunt Vuurwerkoverlast is opgeheven want, volgens de initiatiefnemers, is het niet meer nodig nu de politiek geregeld heeft dat gemeenten het afsteken van vuurwerk zelf aan banden kunnen leggen.

 

 

Illegaal vuurwerk

 

 

Wil je melding maken van (vermoedens van) opslag en/of bezit van illegaal vuurwerk? De politie is bereikbaar via 0900 8844. Anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem: (0800) 7000.

 

 

Meld illegaal vuurwerk

 

 

Bronnen: Gemeente Gennep, rijksoverheid.nl

 

 

Verwant

Gemeente Gennep

Gennep kondigt aan dat restafval slechts eens per vier weken wordt opgehaald vanaf 2025, als onderdeel van een nieuwe afvalinzameling. Deze maatregel volgt op...

Gemeente Gennep

Gemeenteraadslid Joy Hillebrand van RoodGroen Lokaal heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gennep over de implementatie van een nieuw basisdienstverleningspakket voor schuldhulpverlening....

Gemeente Gennep

Gennep kampt met financiële uitdagingen door verminderde steun van de regering. Wethouder Janine van Hulsteijn legt uit dat er jaarlijks tussen de 2,5 en...

Gemeente Gennep

Op 21 mei 2024 ging de campagne IkSwitch.nu van start in Gennep, met wethouder Frank Pubben en Leontien van Moorsel die het startschot gaven....