Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Gennep

Bertus van As overleden

Bertus van As, een markante Gennepse persoonlijkheid met een warm hart, is overleden. Bertus heeft zijn sporen binnen de Gennepese samenleving ruimschoots verdiend. Zijn zaterdagen stonden lange tijd in het teken van volleybal, de rest van de week draaide voor hem om voetbal, Vitesse ’08 in het bijzonder. Hij is 72 jaar oud geworden.

Bertus van As, een markante Gennepse persoonlijkheid met een warm hart, is overleden. Bertus heeft zijn sporen binnen de Gennepese samenleving ruimschoots verdiend. Zijn zaterdagen stonden lange tijd in het teken van volleybal, de rest van de week draaide voor hem om voetbal, Vitesse ’08 in het bijzonder.

 

 

Sportwaarderingsprijs

 

 

Jarenlang was hij de enige regionale arbiter die volleybalduels in de eerste divisie, het op een na hoogste niveau, mocht leiden. Een echte keus maken tussen voetbal en volleybal kon hij echter niet. Eind vorig jaar won Bertus de Sportwaarderingsprijs op het Sportgala Gennep.

 

 

 

 

Om gezondheidsredenen kon hij de prijs niet persoonlijk in ontvangst nemen. Wethouder en jurylid Rob Peperzak en Willie ten Haaf, voorzitter van Vitesse ’08, roemde de winnaar om zijn onvermoeibare inzet voor het Gennepse verenigingsleven. Ten Haaf:

 

 

Hij is verenigingsoverstijgend! In 27 seizoenen heeft hij maar drieënhalve wedstrijd gemist van ons eerste elftal. Hij stond altijd voor ons klaar.

 

 

Bertus van As (rechts) in 2016 als Vrijwilliger van het jaar bij Vitesse ’08 met voorzitter Willie ten Haaf

 

 

Sinds 1988 legde Bertus alles over de wedstrijden van het eerste van Vitesse vast; uitslagen, ruststanden, opstellingen, wissels, doelpuntenmakers… Alles inclusief precieze tijdsaanduiding. Na elk seizoen bundelde hij zijn bevindingen tot een keurig boekwerk om uit te reiken aan trainer en spelers.

 

 

Veel werk, ja. Maar wel nuttig en ook dankbaar werk. Iedereen is er altijd heel blij mee.

 

 

Zo vertelde Bertus in 2001 trots aan De Gelderlander. De clubman verzorgde sinds jaar en dag de public relations voor Vitesse. Bij thuiswedstrijden van de hoofdmacht was hij de vaste omroeper. Ook was Bertus lange tijd secretaris van de Gennepse sportvereniging.

 

 

 

 

Meesterschenker

 

 

In het uitgaansleven werd Bertus ook gewaardeerd. In 1988 behaalde hij zijn titel SVH Meesterschenker. Tot zijn pensioen werkte hij bij Old Inn in Ottersum. Bertus was ook een echte ‘Ierland-junk’. Vanaf daar tonen ‘de oprichters van de Old Inn’ Dick en Helene Willems hun oprechte medeleven:

 

 

Bertus, Je was onze steun en toeverlaat tijdens de jaren dat wij de Old Inn hadden. We konden altijd op je rekenen. Je werklust je gezellige babbel maar vooral je betrouwbaarheid. Je werd een deel van de familie, en was er op feestjes altijd te vinden.

 

 

Toen Dick en Helene naar Ierland vertrokken bleef Bertus Old Inn trouw. Helene:

 

 

Trouw, een van je vele goede eigenschappen, dus kwam je ons opzoeken. En ook jij werd, zet zoals wijzelf, verliefd op dit mooie land en maakte hier vele vrienden. Je kwam keer op keer terug.

 

 

Bertus zorgde ook goed voor Dick’s zus Ineke, vooral in haar laatste levensjaren. “Wij zijn Bertus hier zeer dankbaar hiervoor. Lieve jongen we zullen je jaarlijkse bezoeken missen.”

 

 

Coladh Sábh, het Keltisch voor slaap zacht.

 

 

Bij Biersociëteit “de Toertel” was de biermeester erelid, bij Horeca Nederland afdeling Noord-Limburg was hij secretaris. Het verenigingsdier beheerde ook de penningen van het Gilde der Meesterschenkers.

 

 

 

 

De Flitser

 

 

 

 

Met als bijnaam De Flitser was Bertus van 1993 tot 2012 lid van de Raad van Elf bij carnavalsvereniging ’t Bombakkes. Hij was ook bekend als presentator van radioprogramma’s als Gennep Actueel op Magic FM en later als verslaggever langs de lijn bij nimaSport. Voor GennepNews schreef hij, zonder een blad voor de mond te nemen, wedstrijdverslagen van zijn favoriete voetbalclub.

 

 

 

 

In 2018 was Bertus samen met zijn neef Peter te zien in het consumentenprogramma Kassa van BNNVARA. Bertus was van mening dat de WOZ-waarde van zijn sociale huurwoning in Gennep te hoog zou zijn.

 

 

Bertus en Peter van As in Kassa over WOZ

 

 

Bertus was, naast Lid in de Orde van Oranje-Nassau, ook lid van de PvdA in Gennep en de cultuurcommissie van GESP. Hij is 72 jaar oud geworden.

 

 

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

 

 

Verwant

Gennep

In Gennep dreigt zwembad Pica Mare te zinken door hoge renovatiekosten, maar de 24 uur van Gennep en een petitie getuigen van een vastberaden...

Gemeente Gennep

RoodGroen Lokaal uit zorgen over schuldhulpverleningsvertragingen bij de Kredietbank in Gennep. Joy Hillebrand stelt schriftelijke vragen aan het College, onder meer over de impact...

Gennep

Ontkerkelijking zet de toekomst van de Norbertuskerk in Gennep-zuid op losse schroeven, terwijl in Ven-Zelderheide de Sint-Antonius Abtkerk een nieuwe richting inslaat met de...

Gennep

Bij GennepNews vieren we samen met Sinterklaas de leukste tijd van het jaar! Ontdek elke maandag en donderdag dag nieuwe avonturen van de goedheiligman...