Agenda
Volg ons
Shared Space
 

Bevrijding gemeente Gennep herdacht

Herdenking bevrijding Gennep met extra aandacht voor Royal Engineers

 

 

Onder een stralend zonnetje heeft Stichting Veritable op 18 februari met de Bond van Wapenbroeders Venray – Gennep de bevrijding van Gennep herdacht. Dit gebeurde met een korte bloem- en kranslegging in bijzijn van publiek bij de Barmhartige Samaritaan bij de Niersbrug.

 

 

Door Frans Thonen

 

 

Cees Pot van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944 – 1945 in Groesbeek schetste op deze plek in het kort hoe de grootscheepse bevrijdingsoperatie 73 jaar geleden is verlopen. Aansluitend vond op de begraafplaats in Ottersum en het Milsbeek War Cemetry achter de Milsbeekse parochiekerk een soortgelijke herdenking plaats. Dat wil zeggen dat in plaats van het verhaal van Cees Pot twee gesneuvelden van de Royal Engineers, de bruggen en -wegenbouwers van het Britse leger, werden uitgelicht.

 

 

 

 

In Ottersum vertelde fotograaf en schrijver Paul ten Broeke (hij stelde vorig jaar het boek ‘Tread Softly, my darling sleeps here’ samen) over Richard Shackleton. Hij liet op 15 februari 1945 het leven in het over de grens gelegen Kessel waar de Royal Engineers toen een brug bouwden. In Milsbeek sprak Frank van Duin over Peter Dixon die gewond raakte bij de aanleg van de Niersbrug en op 11 februari 1945 gestorven is.

 

 

Meer over de Royal Engineers en de bevrijding van Gennep is te zien in de kenniskeuken van de bibliotheek in Gennep. Deze tentoonstelling is tot eind maart te bezichtigen.

 

 

Reacties