Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

Borstkanker, je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn

Op 25 juni 2018 start Bevolkingsonderzoek Zuid met het bevolkingsonderzoek borstkanker in Gennep. Door dit onderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium ontdekt worden. Dit verhoogt de kans op genezing. Bovendien is vaker een borstsparende operatie mogelijk. Het onderzoek is er voor vrouwen van 50 tot en met 75 jaar, omdat bij deze groep vrouwen het risico op borstkanker het grootst is.

 

 

Voor wie?

Eenmaal per twee jaar nodigt Bevolkingsonderzoek Zuid vrouwen tussen de 50 en 75 jaar uit voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Volgens de landelijke richtlijnen zijn dat in 2018 de vrouwen geboren in de jaren 1942 tot en met 1967. Vrouwen uit Gennep met de postcodes 6591, 6595, 6596, 6598 en 6599 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd.

 

 

Waar staat het onderzoekscentrum?

Het borstonderzoek vindt plaats in een verplaatsbaar onderzoekscentrum. Dit onderzoekscentrum staat vanaf 25 juni 2018 op ’t parkeerterrein aan ’t Straatje tegenover supermarkt Jan Linders, 6591 BP te Gennep. Daar staat het tot medio augustus 2018. Daarna verhuist het onderzoekscentrum naar Mook en Middelaar.

 

 

Waarom deelnemen?

Ieder jaar wordt in Nederland bij ongeveer één op de acht vrouwen borstkanker vastgesteld.

 

 

Daarmee is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland.

 

 

De kans op genezing wordt met name bepaald door het stadium van de ziekte op het moment van ontdekking. Vroege ontdekking verhoogt de kans op genezing aanzienlijk en er is vaker een borstsparende operatie mogelijk.

 

 

Hoe gaat het onderzoek?

Het borstonderzoek bestaat uit het maken van digitale röntgenfoto’s van de borsten. Speciaal opgeleide radiodiagnostisch laboranten voeren het onderzoek uit. Bevolkingsonderzoek Zuid werkt met moderne apparatuur. Daarom is de bestralingsbelasting minimaal. Binnen twee weken volgt een schriftelijke uitslag van het onderzoek. Het onderzoek is gratis.

 

 

Resultaten vorige ronde

Tot nu toe was het bevolkingsonderzoek in Gennep succesvol. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in 81,75%. Dit betekent dat er 2.348 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 46 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

 

 

Meer informatie

Voor vragen over het bevolkingsonderzoek borstkanker kunt u onze informatielijn bellen. De informatielijn is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur via telefoonnummer 088 00 01 340.

 

 

Meer informatie op bevolkingsonderzoekzuid.nl.

 

 

Reacties