Agenda
Volg ons
Shared Space
 

Camera tegen identiteitsfraude

Het vaststellen van iemands identiteit vormt de basis van het werk bij ons Klant Contact Centrum (KCC). In 2013 is gemeente Gennep gestart met het gebruik van een speciale documentscanner, om identiteitsbewijzen op echtheid te controleren, en om identiteitsfraude te voorkomen.

 

 

Dit apparaat controleert het document binnen een paar seconden volledig automatisch op de juiste, zichtbare en onzichtbare, echtheidskenmerken.

 

 

Sinds vorige week werken wij nu ook met een camera/gezichtsherkenning bij ons loket.

 

 

Ook “look-a- likes” herkennen

 

 

Om zogenaamde “look-a- likes” te kunnen herkennen, mensen die willen doorgaan voor iemand die op hen lijkt, heeft de gemeente Gennep de documentscanner uitgebreid met een camera.

 

 

Met deze camera wordt automatisch vastgesteld of je gezicht overeenkomt met de pasfoto op het door u overlegde identiteitsbewijs. Zo kan meteen worden vastgesteld of je de rechtmatige houder van het identiteitsbewijs bent.

 

 

Ook wordt de door u ingeleverde pasfoto vergeleken met de pasfoto in het bestaande identiteitsbewijs. De camera/software richt zich specifiek op gezichtskenmerken en contouren en wordt niet afgeleid door bijvoorbeeld een ander kapsel of een bril.

 

 

Wanneer een identiteit wordt gestolen of misbruikt, is het persoonlijk leed en de financiële schade niet te overzien.

 

 

Daarom proberen we, mede met behulp van deze apparaten, er alles aan doen om te voorkomen dat je identiteit wordt misbruikt.

 

 

Bron: Gemeenterubriek Gennep, VIA Gennep 8 november 2017.

 

 

Reacties