Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Gennep

CDA wil aanpassing stikstofplan

De gezamenlijke CDA-afdelingen in de kop van Limburg (Bergen, Gennep, Mook en Middelaar, Venlo, Beesel) roepen de Provinciale Statenfractie in Limburg en de Tweede Kamerfractie in Den Haag op om aan te dringen op wijziging van de Europese regelgeving rondom natuurbeleid. Meer informatie op Gennep.News.

De gezamenlijke CDA-afdelingen in de kop van Limburg (Bergen, Gennep, Mook en Middelaar, Venlo, Beesel) roepen de Provinciale Statenfractie in Limburg en de Tweede Kamerfractie in Den Haag op om aan te dringen op wijziging van de Europese regelgeving rondom natuurbeleid.

 

 

De partij reageert daarmee op de stikstofplannen, ofwel de Startnotitie Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG), van Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Zij stuurde de richtinggevende doelstellingen per gebied vrijdag naar de Tweede Kamer. Provincies krijgen een jaar de tijd om met plannen te komen teneinde de uitstoot van stikstof rigoureus te reduceren.

 

 

Rigoureus stikstofplan

 

 

Maasduinen

 

 

Het kabinet kondigde aan dat de stikstofuitstoot in delen van ons land met 70 procentĀ moet worden teruggedrongen. Het gaat om 131 gebieden vlak bij kwetsbare natuur. Hoe de reductie wordt ingevuld, moeten de provincies bepalen. Die moeten voor 1 juli 2023 duidelijk maken hoe zij de doelen denken te bereiken.

 

 

Voor de boeren geldt dat hun uitstoot met 40 procent omlaag moet. Maar de gepresenteerde plannen uit Den Haag leiden er volgens het CDA toe dat de veehouderij in de regio Maasduinen grotendeels zal verdwijnen. De partij denkt bij voorbaat al dat de gestelde natuurdoelen niet haalbaar zijn:

 

 

Andere, haalbare natuurdoeltypen zijn noodzakelijk.

 

 

De CDA-afdelingen in de regio Maasduinen zijn van mening dat het vrijdag gepresenteerde beleid niet tot uitvoering mag komen.

 

 

Wij roepen de CDA Staten en Tweede Kamerfractie op geen verantwoordelijkheid te dragen voor de vrijdag gepresenteerde doelen.

 

 

Het gehele statement is te lezen op de website van het CDA Gennep (klik!). Niet alleen hier leiden de stikstofplannen tot beroering, ook landelijk: CDA-fractieleider Heerma zegt dat de doelen overeind blijven, maar dat de plannen aangepast moeten worden. Op een congres van de VVD werd zaterdag een voorstel aangenomen door de leden om de plannen aan te passen. Coalitiepartij ChristenUnie wijst er net als het CDA op dat ook andere sectoren moeten bijdragen aan de reductie. D66 wil dat het kabinet gewoon vasthoudt aan de doelen.

 

 

Verwant

Gemeente Gennep

Raadslid Dick van Dijck (CDA) heeft het college van Gennep opgeroepen om de verkeersveiligheid van het fietspad over de Maasbrug richting Oeffelt te verbeteren....

Regio

Op woensdag 24 juli om 10.00 uur kunnen kinderen deelnemen aan een educatieve bijenwandeling vanaf BoscafƩ Het Rimpelt in Afferden. Ontdek de prachtige natuur...

Regio

Triple Art bij kunsthuis De Bakkerij brengt de werken van Edith Peters, Nico de Vos en Maurice Lenders samen in een explosie van kleur...

Regio

Verken de unieke Maasduinen tijdens de excursie Duinen van de Maas vanaf Paviljoen Bleijenbeek in Afferden. Ontdek de langste rivierduinengordel van Nederland en geniet...