Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

corona Gennep

Corona

#Liveblog: Corona in Gennep

Het zal je ongetwijfeld niet ontgaan zijn dat corona Gennep heeft bereikt. Lees de laatste nieuwsberichten en ontwikkelingen op het liveblog op www.Gennep.News. Aanvulling is welkom via redactie@Gennep.News.

Dit #Liveblog is gesloten, alle (nieuwe) informatie over het coronavirus in de gemeente Gennep is te vinden op Gennep.News/corona (klik!).

 

 

Corona

 

 

Vanaf woensdag 18 maart is een noodverordening van kracht dat nergens op één locatie meer dan honderd mensen tegelijk mogen zijn. Dit geldt voor alle 15 gemeenten in Noord- en Midden-Limburg. De verordening is vastgesteld door de voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord, de burgemeester van Venlo, Antoin Scholten.

 

 

https://gennep.news/nieuws/gennep/noodverordening/

 

 

Bij een inwoner uit de gemeente is het nieuwe virus (COVID-19) vastgesteld. Dit heeft de GGD Limburg-Noord op vrijdag 13 maart bekendgemaakt. Burgemeester Willibrord van Beek reageerde op het eerste besmettingsgeval in gemeente Gennep:

 

 

We betreuren het dat het coronavirus ook een inwoner van onze gemeente heeft bereikt. We wensen deze persoon veel beterschap en hopen dat, met alle maatregelen die genomen worden, verdere verspreiding wordt ingedamd.

 

 

Coronapatiënten regio Limburg-Noord overleden

 

 

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (16 maart 12.30 uur) 54 besmettingen* bevestigd. Van deze 54 besmette mensen zijn vier patiënten in het ziekenhuis overleden. Dat meldt GGD Limburg-Noord. De overleden patiënten komen uit de gemeenten Gennep, Echt-Susteren, Horst aan de Maas en Venlo. Deze personen waren respectievelijk 74, 89, 78 en 63 jaar en hadden ernstige onderliggende medische problemen.

 

 

Wij leven mee met familie en vrienden van de overledenen.

 

 

* Vanwege het aangepaste testbeleid geeft het aantal besmettingen niet het totale beeld weer. Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.

 

 

 

 

Op deze kaart (klik!) houden we de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen bij.

 

 

 

 

Premier Rutte heeft maandagavond in een rechtstreekse toespraak gezegd dat het coronavirus onder ons is en voorlopig onder ons zal blijven. Er is geen eenvoudige uitweg, de realiteit is dat de komende tijd een groot deel van het Nederlandse volk besmet zal raken, zei hij in zijn toespraak tot het Nederlandse volk. Het kan maanden duren om groepsimmuniteit op te bouwen. Tot die tijd moeten we alles doen om de kwetsbaarste mensen te beschermen.

 

 

De realiteit is, dat het coronavirus onder ons is en voorlopig ook onder ons zal blijven.

 

 

Nederland heeft iedereen nodig in de aanpak tegen het coronavirus. Je kunt naar buiten, boodschappen doen of de hond uitlaten, maar houd in groepen waar mogelijk 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar.

 

 

Maatregelen onderwijs, horeca en sport

 

 

Scholen en kinderdagverblijven zijn gesloten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden (niet voor hotels) en sport- en fitnessclubs.

 

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ondernemers Vereniging Gennep (@ondernemersvereniginggennep) op

 

 

Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. Klik hier voor een lijst van cruciale beroepsgroepen. Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.

 

 

 

 

Supermarkten

 

 

De supermarkten in gemeente Gennep zijn vol aan het werk. De aanvoer van producten is meer dan voldoende, er is genoeg voorraad. De winkels worden op volle kracht gevuld.

 

 

Eigenlijk is er niks aan de hand. Er is meer dan genoeg te krijgen!

 

 

 

 

Dienstverlening gemeente

 

 

De gemeente Gennep probeert ondanks de maatregelen de dienstverlening aan inwoners en ondernemers normale doorgang te laten vinden. Omdat ambtenaren tijdelijk ook zoveel mogelijk vanuit huis werken, vindt vanaf maandag 16 maart dienstverlening aan de balie uitsluitend op afspraak plaats. Dit geldt in elk geval tot en met 6 april 2020. Een afspraak maak je via de website (klik!) of door telefonisch via (0485) 49 41 41.

 

 

Normaal gesproken werken we al bij voorkeur op afspraak. Dan kunnen wij sneller en beter helpen.

 

 

Wijzigingen afvalinzameling

 

 

Gouverneur van Limburg

 

 

Theo Bovens heeft een groot vertrouwen in de kracht van de Limburgers en hoopt ze te motiveren om mee te blijven doen, mee te helpen, vol te houden en moed te tonen. Dat schrijft de Commissaris van de Koning in Limburg in een open brief in Dagblad De Limburger.

 

 

 

 

Maasziekenhuis

 

 

Ook in het Maasziekenhuis zijn twee patiënten positief getest op corona. Deze patiënten worden in isolatie verpleegd. Een van de patiënten is een bewoner van zorgcentrum Norbertushof, locatie Kleermakersgroes in Gennep. Bewoners en medewerkers van het zorgcentrum zijn geïnformeerd en er zijn maatregelen genomen om eventuele verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

 

 

De verwachting voor de regio is dat het aantal patiënten met corona de komende periode nog zal toenemen. Voor de komende dagen stelt het Maasziekenhuis daarom niet-spoedeisende operaties uit om tijd en ruimte in het ziekenhuis te maken. Patiënten voor wie dit gevolgen heeft, worden door het ziekenhuis persoonlijk benaderd. Voor poliklinieken wordt bekeken welke afspraken verzet kunnen worden of telefonisch of via beeldcontact plaats kunnen vinden. Patiënten voor wie dit gevolgen heeft, worden door het ziekenhuis persoonlijk benaderd. Patiënten die geen bericht ontvangen, kunnen ervan uitgaan dat hun afspraak doorgaat.

 

 

Maasziekenhuis

Maasziekenhuis

 

 

Bezoekregeling aangescherpt

Per patiënt is maximaal 1 bezoeker per bezoekuur toegestaan. Een uitzondering geldt voor kleine kinderen. Daar mogen, als het nodig is, beide ouders/verzorgers bij aanwezig zijn. Vrouwen die gaan bevallen mogen met de partner en maximaal 1 andere bezoeker tegelijk aanwezig zijn. Het afwisselen van bezoek is niet toegestaan vanuit het oogpunt van preventie en bescherming van de patiënt, bezoekers en zorgmedewerkers. Als uitzonderingen nodig zijn, bijvoorbeeld voor patiënten in de laatste levensfase, dan wordt in overleg met de hoofdbehandelaar de bezoekregeling voor deze patiënten aangepast. Het Grand Café en het restaurant in het Maasziekenhuis zijn voorlopig gesloten.

 

 

Vragen

Heb je als klant of bezoeker van het Maasziekenhuis nog vragen, neem dan contact met ons op via het algemene telefoonnummer: 0485 – 84 5000. Maasziekenhuis Pantein (klik!) en Thuiszorg & Zorgcentra Pantein (klik!) publiceren doorlopend op de websites van Pantein actuele berichtgeving over maatregelen die van toepassing zijn op hun locaties.

 

 

Pantein

 

 

Bezoekers van de zorgcentra van Pantein in Gennep en het Land van Cuijk zijn niet langer welkom. De zorgorganisatie heeft dit besloten om de gezondheid van de kwetsbare bewoners en van de medewerkers te beschermen. Pantein:

 

 

Alleen in zeer uitzonderlijke situaties kan van dit beleid worden afgeweken. Dit gebeurt na overleg met de specialist ouderengeneeskunde en de wijkmanager.

 

 

Norbertushof

Norbertushof

 

 

Libermannhof

 

 

Kijk op proteion.nl/coronavirus (klik!) voor de afspraken en informatie over de actuele stand van zaken rond het coronavirus bij zorgcentrum Libermannhof in Gennep. De Midden- en Noord-Limburgse zorgkoepel laat met onmiddellijke ingang geen bezoekers en vrijwilligers meer toe in zijn zorgcentra:

 

 

Dit zijn forse maatregelen die diep ingrijpen in het leven van onze bewoners. Daarom nemen we ze met pijn in het hart.

 

 

Crematoria en uitvaartcentra

 

 

Het begraven van dierbaren verloopt tijdens de coronacrisis anders dan normaal. De branchevereniging voor uitvaartondernemingen laat weten dat vanaf dinsdag nog maximaal dertig gasten welkom zijn op een dienst. Voorlopig is er bij uitvaarten na de afscheidsdienst geen horeca. De maatregel is vanaf dinsdag 17 maart volledig doorgevoerd in alle crematoria en uitvaartcentra in Nederland. Alleen eerstegraads familieleden zijn welkom op de dienst. Nabestaanden zijn verplicht anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Uitvaartonderneming Schrijen:

 

 

Wij houden ons bij afscheidsbezoeken en afscheidsdiensten aan het advies van het RIVM.

 

 

Goemans uitvaartzorg volgt ook de instructies van het RIVM en de GGD.

 

 

Het schudden van handen of een bemoedigende knuffel geven tijdens het condoleren van nabestaanden was volgens de richtlijnen al langer niet toegestaan. Die regels zijn nu aangescherpt.

 

 

Openbaar vervoer

 

 

Vervoersbedrijf Arriva gaat vanaf woensdag in Limburg met de bussen een soort vakantiedienstregeling draaien. De treinen op de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen gaan ook in vakantiemodus. Nu scholen zijn gesloten en veel mensen thuis werken is de vraag naar vervoer lager. Arriva wil het eigen personeel ook beschermen. Als maatregel wordt passagiers sinds afgelopen weekeinde gevraagd om achter in de bus in te stappen. Chauffeurs geen losse kaartjes meer. De vervoerder raadt reizigers aan om vlak voor vertrek te controleren of de dienstregeling nog ongewijzigd is.

 

 

Rode Kruis

 

 

Het Rode Kruis heeft een speciaal telefoonnummer geopend waar ouderen en zieke mensen terechtkunnen met vragen rond het coronavirus. Het nummer is 070-4455888.

 

 

Dichterbij

 

 

Zorginstelling Dichterbij neemt voorzorgsmaatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. Medewerkers zijn geïnformeerd over deze preventieve instructies. Alle dagbestedingsactiviteiten voor cliënten van Dichterbij zijn met ingang van maandag 16 maart 2020 tot nader order gestopt.

 

 

We vragen ook bezoekers, verwanten, vrijwilligers en onderaannemers alert te zijn. Spreek elkaar aan op wat te doen. Samen doen we ons best om verdere verspreiding te voorkomen.

 

 

Dichterbij Stiemensweg Gennep

Dichterbij

 

 

Op dichterbij.nl/coronavirus (klik!) wordt aanvullende informatie gegeven, die dagelijks wordt ververst. De GGD is in geval van een besmetting het eerste aanspreekpunt voor zorgorganisaties.

 

 

Applaus voor medewerkers Dichterbij

 

 

Bibliotheken

 

 

Alle Bibliotheken zijn tot nader order gesloten voor publiek. De online dienstverlening van de Bibliotheek is ook niet beschikbaar vanwege de overgang naar een nieuw bibliotheeksysteem. De activiteiten die gepland staan t/m maandag 31 maart worden geannuleerd. Iedereen die een ticket heeft gekocht ontvang zijn of haar geld terug en kan een mail van de Bibliotheek verwachten.

 

 

Bibliotheek

 

 

Voor leden die willen blijven lenen en lezen zonder het huis te verlaten zijn e-books en luisterboeken een alternatief. De e-books en luisterboeken zijn te lenen via de online Bibliotheek (klik!). Tijdelijk is er een extra reeks luisterboeken in de LuisterBieb-app, ook voor niet-leden.

 

 

 

 

Gebedshuizen

 

 

Het crisis- en preventieteam van Samenwerking Moskeeën Limburg (SML) Moskeeën in Midden- en Noord-Limburg sluiten hun deuren tot en met 31 maart. Het gaat om de moskeeën in Gennep, Roermond, Venlo, Tegelen, Reuver, Panningen en Venray.

 

 

Alle publieke liturgische vieringen op zaterdagavonden en zondagen van het Bisdom Roermond zijn tot 31 maart afgelast. De bisschoppen wijzen op de mogelijkheid om thuis op zondag de Eucharistie op televisie te volgen, via KRO-NCRV, vanaf 10.00 uur op NPO 2.

 

 

Team Toegang

 

 

De werkwijze van Team Toegang verandert tijdelijk vanwege het coronavirus.

 

 

We beperken huisbezoeken aan kwetsbare personen. Om gezondheidsrisico’s te beperken zullen we de gesprekken met inwoners, waar mogelijk, telefonisch voeren.

 

 

Team Toegang is telefonisch rechtstreeks te bereiken op 0485 – 49 41 44. Op maandag tot en met donderdag van 8.30 uur tot 12.30 uur en op vrijdag van 8.30 uur tot 12.00 uur.

 

 

 

 

Ondernemers

 

 

Deze Gennepse zaken bezorgen thuis

 

 

Center Parcs

 

 

Vakantieparken van Center Parcs in Nederland, dus ook Het Heijderbos in Heijen, sluiten tot en met 6 april hun deuren. Ook in België, Frankrijk en Duitsland zijn bezoekers op zijn vroegst pas begin april weer welkom bij het bedrijf. De restaurants op de parken waren, net als in de rest van Nederland, gisteravond om 18.00 uur al dicht. De gasten krijgen een digitale voucher gemaild voor het boeken van een volgend verblijf. Daarop staat een tegoed dat gelijk is aan de originele reservering.

 

 

 

 

Afgelastingen

 

 

Het blijft afgelastingen regenen vanwege de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bijeenkomsten met meer dan 100 bezoekers zijn sowieso verboden en dat heeft gevolgen voor veel evenementen. Een greep:

 

 

Het optreden van Willeke Alberti op woensdag 11 maart 2020 in zorgcentrum Norbertushof wordt verplaatst naar een later te bepalen datum. Donderdag 12 maart is de FLOP van Gennep-avond in ’t Trefpunt te Milsbeek geannuleerd, net als de Historische Avonden in Milsbeek en Ven-Zelderheide. De Halfvastenoptocht Offere (HVOO 2020) gaat zaterdag niet door. De voorspeelmiddag van Harmonie Unitas et Fidelitas Gennep op 28 maart en het optreden van La Quatri ik de kerk van Milsbeek op zaterdag 4 april komen te vervallen. De filmavond met Superjuffie van Wijkraad Gennep-Zuid is uitgesteld. Museum Het Petershuis in Gennep is zeker tot 31 maart dicht, VVV Gennep de komende tijd ook. De Palmpasenoptocht in Heijen op 5 april gaat niet door. Het jubileumfeest van Hèjje Mojjer met de finale van Het Beste Idee voor Heijen is verzet naar zaterdag 19 september. EMM laat het concert Lijden en Bevrijden in Heijen niet doorgaan op 5 april. De Easter Open, het jaarlijks vriendschappelijk internationale jeugdvoetbaltoernooi in het paasweekend, is dit jaar ook van de baan.

 

 

Verenigingen

 

 

Naast sport- en fitnessclubs nemen ook andere verenigingen hun verantwoordelijkheid. JongNL heeft besloten alle activiteiten tot en met 6 april niet te laten doorgaan. Dat geldt voor ledenactiviteiten, workshops, bijeenkomsten en vergaderingen die gepland staan. Ook blijven alle huiskamers in de gemeente voorlopig dicht.

 

 

Help elkaar

 

 

Heb je hulp nodig met boodschappen, vervoer, een vraag of wat dan ook? Of wil je zelf graag mensen helpen? Kijk dan op de Facebookgroep Corona help elkaar gemeente Gennep (klik!).

 

 

 

 

Alleen ben je sneller, samen kom je verder!

 

 

#BuurtBriefje

 

 

De KonnectKever en de dorpsondersteuners hebben samen het initiatief #BuurtBriefje opgestart:

 

 

 

 

Landelijk Coördinatiepunt Zorgprofessionals

 

 

Bij het Landelijk Coördinatiepunt Zorgprofessionals kunnen zorgprofessionals die extra hulp wil verlenen zich melden (klik!).

 

 

Daar zijn we je heel erg dankbaar voor! Samen proberen we er zo voor te zorgen dat extra zorgpersoneel, indien nodig, op de juiste plek wordt ingezet.

 

 

Duitsland

 

 

In Duitsland zijn alle winkels dicht, met uitzondering van supermarkten en andere onmisbare zaken zoals apotheken, banken en tankstations. Mensen die geen goede reden hebben om het land te bezoeken, worden bij verschillende grensovergangen tegengehouden.

 

 

Rabobank Land van Cuijk & Maasduinen

 

 

De kantoren van de Rabobank in Gennep en Beugen zijn wel open. Op de kantoren in Cuijk, Mill en Boxmeer wordt gewerkt, maar de deuren blijven daar gesloten voor publiek.

 

 

KVK Coronaloket

 

 

Ondernemers met vragen over corona kunnen terecht bij het KVK Coronaloket (klik!). Telefonisch bereikbaar op 0800 2117 op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur.

 

 

Avondgasten: corona in Limburg

 

 

L1 gaat een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus. Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

 

 

 

 

Rijksoverheid: Wat moet je doen?

 

 

 

 

 

Actuele situatie

 

 

Via de website van de GGD Limburg-Noord (klik!) blijf je op de hoogte van de actuele situatie in Limburg en adviezen hoe hier mee om te gaan.

 

 

Verwant

Gennep

Gemeente Gennep subsidieert met 3000 euro de tweede druk van het Holocaust-boek "En toen waren ze weg", maar weigert zelf de voorgestelde 150 exemplaren...

Gennep

Zorgorganisatie Dichterbij plaatst 10.000 zonnepanelen op 155 locaties in Limburg, Noord-Brabant, en Gelderland. Het project, uitgevoerd door BAM Energy Systems en BAM Bouw en...

Carnaval

De Mé.rtzitting in Gennep introduceert een toegangsprijs van 5 euro met polsbandjes vanwege veiligheidszorgen en drukte tijdens vorig jaar. Meer informatie op Gennep.News.

Gennep

Bij GennepNews vieren we samen met Sinterklaas de leukste tijd van het jaar! Ontdek elke maandag en donderdag dag nieuwe avonturen van de goedheiligman...