Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Gennep

Cursus in het schilderachtige Niersdal

Het Niersdal is een schilderachtig mooi landschap dat veel kunstenaars heeft geïnspireerd. Wie geïnteresseerd is in landschapsschilderkunst, kan in de maand mei deelnemen aan een landschapsschildercursus georganiseerd door het Dialoogmuseum de Crypte. Meer informatie op Gennep.News.

Het Niersdal is een schilderachtig mooi landschap dat veel kunstenaars heeft geïnspireerd. Wie geïnteresseerd is in landschapsschilderkunst, kan in de maand mei deelnemen aan een landschapsschildercursus georganiseerd door het Dialoogmuseum de Crypte.

 

De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten waarin theorie en praktijk worden gecombineerd. Daan Lodder, een specialist op het gebied van landschapsschilderkunst, zal het eerste uur van elke les besteden aan de geschiedenis van het genre. Hij zal een overzicht geven van de grootste schilders en hun werk. Na deze inleiding volgt een lunchpauze van een half uur waarna de praktijk begint: het zelf schilderen van het Niersdal.

 

Onder leiding van Annet Both krijgen de deelnemers gedurende drie keer twee uur de kans om de goede kleur op de juiste plek te zetten. In de eerste les zal zij uitleggen hoe de juiste kleur kan worden gemaakt. De les daarna zal draaien om het gebruik van enkele soorten perspectief. Voor wie geïnteresseerd is in de manier waarop de vermaarde landschapsschilder William Turner zijn landschappen maakte, is er in les drie een korte uitleg.

 

Voor de eerste les zijn bepaalde grondkleuren nodig en daarom worden gezamenlijk inkopen gedaan een week voor aanvang van de cursus. Het doel van de cursus is om zowel beginners als gevorderden een basis te bieden om vervolgens zelf, in eigen stijl, verder aan de slag te kunnen. Dr. Daan Lodder is een expert op het gebied van landschapsschilderkunst en heeft in 2019 zijn proefschrift afgerond over landschapsschilderkunst in de Noord-Europese Romantiek. Drs. Annet Both is professioneel frescomaakster en filosofe.

 

Cursusdata

 

De cursus bestaat uit vier dagen, waarvan de eerste dag wordt besteed aan het gezamenlijk inkopen doen. De overige drie dagen zijn gevuld met de praktijk. De cursusdata zijn als volgt:

 

Zaterdag 13 mei van 11.00 tot 12.00 uur samen schilderboodschappen bij Bruna (Gennep), zaterdag 20 mei van 12.00 tot 15.30 uur, zaterdag 27 mei van 11.00 tot 14.30 uur en zaterdag 3 juni van 12.00 tot 15.30 uur.

 

Tussen 13.00 en 13.30 uur is er tijd om gezamenlijk de lunch te gebruiken. De eigen bijdrage voor de gehele cursus bedraagt €35,- per persoon, exclusief materiaalkosten die variëren tussen de €10,- en €30,-. Inschrijven kan via deze Facebookpagina of via info@museumdecrypte.nl.

 

De cursus biedt deelnemers niet alleen de kans om het prachtige Niersdal te schilderen, maar ook om kennis te maken met de geschiedenis en technieken van landschapsschilderkunst en om nieuwe vaardigheden op te doen in landschapsschilderkunst.

 

 

Verwant

Gemeente Gennep

Gemeente Gennep verkoopt kunstwerken tijdens Gocher Sommer 2024 om jeugdkunstproject te financieren. Het evenement biedt een gevarieerd programma van 1 tot 11 augustus 2024...

Column

De column Afvalberg benadrukt de groeiende ergernis over illegaal gestort afval, dat zich opstapelt als een onbeheersbare kracht in de straten. Dwarsliggert roept op...

Gennep

Leer levensreddende vaardigheden met de EHBO Cursus Acute Zorg in de gemeente Gennep. Met een breed scala aan onderwerpen en praktijkgerichte training, bereidt deze...

Gennep

Gemeente Gennep zoekt kunstenaars voor unieke kunstopdracht: transformeer het N271 viaduct bij Genneper Huys tot een artistieke poort. Kunstenaars hebben tot 1 maart om...