Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

Cuypersgenootschap wil Gennepermolen beschermen

Recent heeft de Stichting het Cuypersgenootschap, een landelijke monumentenorganisatie, de gemeente Gennep verzocht om het voormalige kantoorgebouw van de Fabriek van Houtbewerking De Gennepermolen in Gennep te beschermen als gemeentelijk monument.

 

 

Beeldbepalend

 

 

In februari 2021 heeft de Stichting Monarch een vergelijkbaar verzoek gedaan. Uit onderzoek in opdracht van de gemeente blijkt de historische betekenis van het gebouw voor Gennep. Het is een zeldzaam voorbeeld van industrieel erfgoed in de gemeente. Weliswaar is het gebouw in de loop der tijd aangepast, maar de massa en architectuur zijn nog steeds herkenbaar en beeldbepalend voor Gennep.

 

 

Het gebouw heeft dan ook een duidelijke architectuur- en cultuurhistorische betekenis. De oorspronkelijke uitstraling kan met een zorgvuldige restauratie ook grotendeels teruggebracht worden.

 

 

Beschermen

 

 

Gezien alle komende ontwikkelingen in het gebied is dit het juiste moment om het gebouw te beschermen. De monumentenstatus is het enige instrument dat historisch erfgoed daadwerkelijk kan beschermen tegen verminking of sloop.

 

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Gennep News (@gennepnews)

 

 

Cuypersgenootschap

 

 

Al eerder heeft het Cuypersgenootschap zich ingespannen voor onbeschermd erfgoed in Gennep.

 

 

Zo is mede dankzij onze inspanning in 2014 de Martinuskerk aan de Zuid-Oostwal aangewezen tot rijksmonument. Ook de bebouwing van het voormalig Santorium Zonlichtheide bleek bij nader onderzoek in 2018 zonder bescherming en is uiteindelijk op ons verzoek gemeentelijk monument geworden (klik!).

 

 

Petitie

 

 

Bijna 600 mensen hebben eerder al de petitie getekend tegen de sloop van het gebouw bij de Gennepermolen en de geplande hoogbouw op het terrein. De handtekeningen zijn door Gennepenaar Hay van Arensbergen overhandigd aan wethouder Rob Peperzak (klik!).

 

 

600 handtekeningen tegen plannen Gennepermolen

 

 

Hart voor Gennep was de petitie (klik!) begonnen omdat de plannen van de ontwikkelaar en de gemeente het uitzicht op het centrum decennia lang zullen aantasten.

 

 

Reacties