Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

Dag van de Mantelzorg

Dit jaar was de Dag van de Mantelzorg op 10 november, ook in de gemeente Gennep. Deze datum komt aardig in de buurt van 11 november, Sint Maarten. Hij die volgens de overlevering de helft van zijn mantel gaf aan een bedelaar. Uit mededogen en bijstand. Het verhaal van de mantel die hij deelde leeft nog steeds voort.

 

 

Door: Anieta Janssen van GennepNews

 

 

Een ander woord voor mantel is pallium, uit het Latijn. Zorg die gericht is op palliatie, dat wil zeggen verzachting of verlichting. Een mantel om iemand heen. En dat is wat mantelzorgers doen; zorgen, verzachten en verlichten. Ze doen dat voor partners, ouders en familie, maar voor ook vrienden, bekenden en buren. Omzien naar elkaar. Zorgen voor een ander. Het is vrijwilligerswerk, maar vooral mensenwerk.

 

 

https://www.facebook.com/pg/GennepNews/photos/?tab=album&album_id=2234876033422303

 

 

De avond voor de Dag van de Mantelzorg was er een theatervoorstelling in het Atrium van de Norbertushof: thema dementie Een verhaal van onwerkelijkheid en werkelijkheid waar veel mantelzorgers mee te maken hebben en zich in herkennen.

 

 

Theatervoorstelling in Norbertushof

 

 

In het Hökske aan de Margrietstraat in Gennep werden mantelzorgers, op welk gebied dan ook, afgelopen zaterdag gehoord en gezien. En in het zonnetje gezet met een uitgebreide lunch in een feestelijk aangeklede zaal. Met ‘Henk Amuseert’, Henk Deters uit IJsselstein. Hij bracht zijn gitaar mee en zong onder andere over 65+ en of een mens dan afgeschreven is. Aansluitend waren er workshops.

 

 

Dag van de Mantelzorg

 

 

Wethouder Peter Lucassen, portefeuille Sociaal Domein schoof namens de gemeente Gennep aan, maar sprak eerst zijn waardering uit voor alle aanwezigen. Ook voor de organisatoren van deze dag: Corry Hopman en Gaby Hulstedt van Synthese en Marcella Willemse, beleidsondersteuner Sociaal Domein gemeente Gennep.

 

 

Ze zijn enthousiast over hun werk en de samenwerking met elkaar en mantelzorgers. Mantelzorgers zijn zij die voor minimaal drie maanden en tenminste acht uren per week hulp geven. Het aantal mantelzorgers blijkt zich de afgelopen jaren verdubbeld te hebben. Demografisch te duiden gezien de vergrijzing en het toenemend aantal ouderen dat langer zelfstandig moet blijven wonen en ondersteuning behoeft. Een gegeven waar men niet onderuit kan. Niet alle zorgvragers, maar wel de meeste, zijn ouderen. Zij zijn inwoners van de gemeente Gennep. Hun ‘mantel’ hoeft dat niet te zijn.

 

 

De GGD Limburg-Noord presenteerde vorige week de resultaten van een onderzoek naar de ontwikkelingen in de mantelzorg in Limburg tussen 2008 en 2016. Hieruit blijkt dat het aantal mantelzorgers in Limburg is verdubbeld. In 2016 gaf 16% van de Limburgers mantelzorg. Limburgers van alle leeftijden geven nu veel vaker mantelzorg dan acht jaar eerder. Behoorlijk aan de basis verwoordt een mantelzorger in het Hökske het prachtig:

 

 

Tja, het is nu eenmaal nodig.

 

 

Mensen in de samenleving, ook in Gennep, die dat gewoon doen. Ook daarom wordt er voor mantelzorgers in de gemeente Gennep op 7 december a.s. in Pica Mare de mantelzorgmarkt georganiseerd: ‘een verwen- en ontmoetingsmarkt’ voor mantelzorgers.

 

 

Reacties