Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Niersdijk

Gennep

Dauwtrappen op Hemelvaartsdag

In Gennep kunnen de mensen soms twee of meer dingen tegelijk. “Multitasken” noemt men dat met een vreemd woord. Het blijkt dat vrouwen het nog beter kunnen dan mannen. Dit is wetenschappelijk bewezen. Mijn Oma kon breien, verhaaltjes vertellen, koken en op de kinderen passen tegelijk!

 

Ja, met Hemelvaart kunnen we duidelijk waarnemen dat de Gennepse mensen ook kunnen multitasken.

 

Wat is het geval?

 

Het is al een heel oude traditie, waarschijnlijk al vanaf de vijfde eeuw dat Hemelvaartdag gevierd wordt. Het is in de middeleeuwen verbonden aan het dauwtrappen. De mensen stonden toen heel vroeg op, om op blote voeten door het nat bedauwde gras te lopen.

 

Vertelt de Gennepse natuurgids Jan Eikholt Gzn.

 

Deze traditie komt van het aloude Germaanse “Meifeest”. Vaak ziet men dan ook dat “de Kerk”de oude tradities niet afschafte, maar verbond aan de Christelijke feesten. In dit geval Hemelvaart dus!

 

Hoe zit het nu in Gennep?

 

In Gennep is in de loop der jaren de traditie ontstaan dat men drie tradities aan elkaar verbond. Natuurlijk wordt er Hemelvaartsdag gevierd en wel als volgt.

  • Met het eeuwenoude dauwtrappen.
  • Met het zegenen van de landerijen en de natuur. Dit stamt van de bijna overal verdwenen “processies voor de vruchten der aarde”. Een prachtige middeleeuwse traditie waar de pastoor met misdienaars, bruidjes, zangkoor en heel veel verenigingen met hun vaandels de velden in trokken om te bidden voor het welslagen van de oogst. Pastoor Kessels zal onderweg de velden zegenen. Hij neemt dit onderdeel voor de eerste keer voor zijn rekening.
  • En tenslotte, als men dan toch in de natuur loopt, hoeft men de ogen niet te sluiten voor de schoonheid van de natuur. De natuurexcursie is de taak van natuurgids Jan Eikholt Gzn.

 

Deze drie tradities worden op Donderdag 25 mei in Gennep in ere gehouden.

 

Hoe ziet het programma er uit?

 

Op de dag dat Christus ten hemel opsteeg, staan om 7.00 uur ’s morgens vele mensen bij pastoor Kessels (aan de Niersdijk) op de stoep om hem uit te nodigen mee te gaan dauwtrappen.

 

Als je zegt: “Christus wat vroeg” dan klopt dat helemaal, maar als je eenmaal uit je bed bent, is het over en heb je het mooiste stuk van de dag (de vroege ochtend) er bij gekregen.

 

In een lange stoet trekken we dan in de richting van “De Looi”, langs de prachtig meanderende Niers en de “oude spoorlijn” naar de Yshövel waar op zijn boerderij, Mat Janssen ons al staat op te wachten.

 

Onderweg zijn vanuit de verschillende buurtschappen al veel deelnemers bij de stoet aangesloten. Zo ook onze Duitse buren uit Hommersum. Onder leiding van pastoor Norbert Hürter, trekken zij dan de grens over naar de Yshövel. Op dat moment staat de in deze omgeving geboren familie Beumeler al klaar om voor het muzikale gedeelte te zorgen.

 

Waarschijnlijk is dan Deken Huisman ook al per fiets gearriveerd. De kinderen die deel nemen mogen onderweg een veldboeketje plukken voor op het geïmproviseerde altaar. Hier zal een korte “veldmis” worden opgedragen. Na afloop is er voor de kinderen een kleine verrassing.

 

Snellen Horeca Service uit Heijen zorgt gratis voor de koffie en een broodje na afloop voor iedereen.

 

Moeilijk ter been? Per fiets kan ook! Geen fiets ter beschikking? Auto’s geen bezwaar!

Verwant

Gennep

Op donderdag 18 mei vond de jaarlijkse dauwtrapviering in Gennep plaats en ook dit jaar was het weer een groot succes. Vroeg in de...

Gennep

Een vrolijk weekend staat voor de deur! Hemelvaartsdag is bijna aangebroken en de zonnestralen glimlachen vriendelijk naar de gemeente Gennep. Dit lange weekend is...

Gennep

Op donderdag 18 mei is het weer zover: de traditionele dauwtrapviering in Gennep staat op het programma. Deze geliefde traditie, die niet meer weg...

Heijen

Van Altena Groothandel neemt per 1 juni de bedrijfsactiviteiten over van Snellen Horeca Service in Heijen, zo meldt het Wijchense bedrijf. Snellen Horeca Service...