Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

De BIE-zondere wereld van Adrianus de Bie

Van zondag 11 november tot en met zondag 9 december exposeert Adrianus de Bie in Museum Het Petershuis in Gennep. De kunstenaar ontleent zijn inspiratie aan het werk van de 15e eeuwse schilder Jheronimus Bosch, wiens bizarre taferelen vol grappen en grollen, bol staan van de symbolen en dubbelzinnigheden.

 

 

Door: Frans Thonen

 

 

Net als in de schilderijen van Bosch vinden we bij De Bie tal van vervreemdende elementen, zoals demonen, monsters en fantasiedieren. De Bie is geen kopiist van Bosch, maar hij drukt zich wel uit in een beeldtaal die verwant is aan deze grote middeleeuwse meester. Voor Museum Het Petershuis is dat aanleiding om tijdens de expositie een lezing te organiseren over het leven en werk van Jheronimus Bosch. Die lezing verzorgt kunsthistorica Willeke Cornelissen-van de Steeg op dinsdag 20 november om 20.00 uur in de Kenniskeuken van de Gennepse bibliotheek.

 

 

 

 

Adrianus de Bie

 

 

De circa 25 schilderijen die Adrianus de Bie in Gennep exposeert zijn de afgelopen twintig jaar gemaakt. Het werk van zijn beroemde middeleeuwse stadgenoot heeft hem altijd al sterk beïnvloed, maar de afgelopen jaren heeft hij zich in toenemende mate laten inspireren door Jheronimus Bosch en diens tijdgenoten.

 

 

Zijn veelal absurdistische voorstellingen zijn gesitueerd in, wat hij zelf noemt: een BIE-zondere wereld. De Bie omschrijft zijn stijl als ‘naïef realisme’. Hij acht zich niet gebonden aan bestaande regels van verhoudingen en perspectief. En de verfstreek moet op het doek zichtbaar blijven.

 

 

 

 

De schilderijen van De Bie zijn gebaseerd op verhalen, boeken en overleveringen. Er valt veel op te zien. Ieder schilderij vertelt zijn eigen verhaal. Zoals de reeks die is ontleend aan de middeleeuwse sage over de tien pijnen van ridder Tondalus die, begeleid door een engel, een tocht door de hel maakt. In andere schilderijen ontmoeten we de duivel en zijn trawanten, maar zien we ook het paradijs.

 

 

De doeken vertellen over de verschrikkingen van honger en strijd. Toch zien we behalve de dood ook de overwinning, vrede, het geluk en de overvloed. En dat alles gelardeerd met een vleugje humor.

 

 

Openingstijden museum: van woensdag tot en met zondag tussen 13.30 tot 16.30 uur. De toegang is vrij; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Meer informatie op museumhetpetershuis.nl en liefdevoorlimburg.nl.

 

 

Reacties