Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Gennep

Dichterbij start met crisisopvang

Dichterbij is gestart met kortdurende buitengewone zorg (crisisopvang) voor jongeren en volwassenen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking. Op deze nieuwe voorziening in het Noord-Limburgse Ottersum wordt gewerkt vanuit een systemische en trauma-sensitieve benadering. Meer informatie op Gennep.News.

Dichterbij is gestart met kortdurende buitengewone zorg (crisisopvang) voor jongeren en volwassenen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking. Op deze nieuwe voorziening in het Noord-Limburgse Ottersum wordt gewerkt vanuit een systemische en trauma-sensitieve benadering.

 

 

Met de kortdurende ondersteuning die we hier bieden, dragen we bij aan passende zorg voor de cliënt op lange termijn.

 

 

Zegt manager Hans van Geel: “Er zijn landelijk weinig crisisplekken voor mensen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking. Dat geldt vooral voor jongeren. Vaak gaan deze cliënten naar crisisplekken die niet goed aansluiten bij hun situatie. Dat werkt beschadigend.”

 

 

KBZ

 

 

Met die reden opende Dichterbij onlangs de Kortdurende Buitengewone Zorg (KBZ) op het terrein van De Ziep in Ottersum, een bestaande woon- en werklocatie van Dichterbij.

 

 

Nieuwe visie

 

 

Tine Alards is als gedragskundige betrokken bij de KBZ: “Als een cliënt zelf ontregelt is, dan uit zich dat bijvoorbeeld in ernstige onrust of agressie. Of de cliënt brengt zichzelf schade toe. Maar ook het systeem rond de cliënt kan overbelast zijn. In beide gevallen is gerichte opschaling van de zorg nodig. We werken vanuit een systemische en trauma-sensitieve benadering. Het systeem blijft actief betrokken bij de zorg: de familie heeft dus een belangrijke rol tijdens de crisisopname.”

 

 

Zo’n opname is vaak ingrijpend. Daarom staan respect, geborgenheid en veiligheid centraal. Er wordt gewerkt met de cliënt én in de context waar de cliënt naar terug zal keren.

 

 

Disciplines

 

 

De KBZ is een kortdurende verblijfplek met specifiek geschoolde medewerkers. Bij een positieve beoordeling kan een cliënt binnen 48 uur op de KBZ terecht. Een cliënt verblijft er maximaal zes weken en keert daarna terug naar zijn huidige of een nieuwe woonlocatie. Het team bestaat uit verschillende professionals met een pedagogische en verpleegkundige achtergrond. Ook de gedragskundige en de Arts Verstandelijk gehandicapten (AVG) zijn nauw betrokken.

 

 

Bezoekers onder de indruk van De Ziep

 

 

Verwant

Sport

VIOS/SPES behaalde een 14-11 overwinning op Oranje Wit na een vlotte start met een 4-0 voorsprong, gevolgd door een periode van gelijkspel. Coach Niels...

Sport

Korfbalverenigingen VIOS/SPES hebben na een jaar van succesvolle samenwerking besloten dat al hun teams voortaan in zwarte tenues spelen, dankzij de steun van sponsoren...

Ottersum

VIOS organiseert jaarlijkse bloemenactie in Ottersum op 29 september, met prachtige astromeria's en gerbera's te koop voor € 5,50 per bos. De vereniging hoopt...

Ottersum

Zangvereniging Caecilia uit Ottersum geeft op 24 september om 14 uur een concert in de kapel van het klooster Sint Agatha, met een gevarieerd...