Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

Dit is Smaakcentrum Gennep

Stichting Smaakcentrum timmert aan de weg. Inmiddels is ook de vierde locatie in Gennep ‘up & running’. Op een bijzondere locatie, namelijk in zorgcentrum Pantein Norbertushof in Gennep. De andere drie locaties zijn gevestigd in Linden, Boxmeer en Langenboom. Hier krijgen kinderen voedingseducatie en gaan ze zelf in de keuken aan de slag.

 

 

In het najaar van 2020 stond alles voor Smaakcentrum Gennep al startklaar, maar gooide corona roet in het eten. Afgelopen najaar werd opnieuw gestart, maar moesten de deuren ook onverhoopt sluiten. Gelukkig konden dit voorjaar de seinen op groen en trapte basisschool De Drie Vijvers af.

 

 

Het Smaakcentrum

 

 

Het Smaakcentrum is bedoeld voor kinderen uit de hoogste groepen van het basisonderwijs. Zij bezoeken het Smaakcentrum tijdens schooltijd en worden hier wegwijs gemaakt in de wereld van voeding. Ze gaan zelf aan de slag in de keuken, krijgen theorieles over gezond eten en sluiten de ochtend af met een gezamenlijke en zelfbereide maaltijd. Het Smaakcentrum ontstond in de gemeente Cuijk en kreeg navolging in Boxmeer en Langenboom. Zo bestrijken de activiteiten het hele Land van Cuijk. Inmiddels is de organisatie dus ook de Maas overgestoken en actief in Noord-Limburg. Te beginnen met de gemeente Gennep. Eén of twee ochtenden per week wordt de keuken van Norbertushof vrij gemaakt voor de jeugdige koks. Esther Horsten:

 

 

Zo ontstaat een wisselwerking. Kinderen krijgen voedingseducatie én krijgen letterlijk en figuurlijk een kijkje in de keuken van Norbertushof.

 

 

Zodra het Smaakcentrum wat meer ingeburgerd is, wordt de verbinding gelegd met bewoners. Te denken valt aan gezelligheid, nieuwe contacten en misschien een smakelijk hapje rond lunchtijd. Bovendien staat het Smaakcentrum door de locatie bij Norbertushof letterlijk en figuurlijk middenin de wijk en de samenleving.

 

 

Geen commercieel doel

 

 

Het Smaakcentrum heeft geen commercieel doel en krijgt steun van verschillende gemeenten, scholen en bedrijven. Zo worden bijvoorbeeld de boodschappen voor het kookgedeelte ter beschikking gesteld door Albert Heijn in Gennep. Aan de Brabantse kant leveren de lokale Jumbo-supermarkten op hun beurt dezelfde bijdrage. Dit zijn Jumbo Walraven in Boxmeer, Jumbo Bosmans in Cuijk en Jumbo Grave.

 

 

De lessen bij het Smaakcentrum worden verzorgd door vrijwilligers. Zij geven theorieles en ondersteunen in de keuken, uiteraard volgens een professionele en beproefde methode. Er is een groep enthousiaste vrijwilligers bijeen gebracht die veel enthousiasme en voldoening haalt uit het lesgeven aan kinderen. Deze groep bestaat uit meer dan honderd personen, maar extra mensen zijn altijd meer dan welkom. Meer weten? Kijk op smaakcentrum.nl (klik!).

 

 

Reacties