Agenda
Volg ons
Shared Space
 

Documentatiecentrum krijgt langzaam vorm

De Kenniskeuken van BiblioPlus Gennep is een laagdrempelige ontmoetingsplek rondom thema’s als lezen, schrijven en informeren. Een van de onderdelen is het documentatiecentrum. Hier worden door vrijwilligers foto’s, teksten en historisch materiaal over de gemeente Gennep bewaard en kunnen mensen op verzoek materiaal inzien.

 

 

Door Frans Thonen

 

 

Mensen worden steeds ouder en hebben vaak veel informatie over hun leven bewaard. Informatie in de vorm van foto’s, films, boeken en geschriften. Bij overlijden gaat dat materiaal in de regel naar de familie maar veel verdwijnt er ook in de container.

 

 

Daardoor gaat veel waardevolle informatie over de Gennepse samenleving verloren,

 

 

zegt Jan Wessels van Stichting Monarch. Deze stichting voert samen met Stichting Veritable, de flimgroep CMN en Stichting PaGe Kimberley – Clark het beheer over dit documentatiecentrum dat in de onderste verdieping van BiblioPlus Gennep is te vinden.

 

 

Wij verzamelen met onze vrijwilligers graag al die informatie op één plek zodat er niets verloren gaat en belangstellenden daar desgewenst ook uit kunnen putten,

 

 

vult Harry van den Bogaert aan.

 

 

Momenteel bevat het documentatiecentrum al veel archiefmateriaal over onder meer de Tweede Wereldoorlog, Papierfabriek PaGe, de Maasbuurtspoor, de NBDS en Gennepse families.

 

 

De laatste aanwinst is materiaal van de familie Schaffers uit Gennep,

 

 

zegt Jan Wessels. Samen met Frank van Duin, Sjraar van Duuren, Harry van den Bogaert en Albert van Megen is hij verantwoordelijk voor de inrichting van het documentatiecentrum.

 

 

Wat betreft die inrichting moet er nog wel veel gebeuren. Daarom zijn vrijwilligers die verstand hebben van documenteren en archiveren maar ook digitaliseren van beeldmateriaal nog hard nodig. Ook mensen die materiaal hebben voor het documentatiecentrum of het willen laten scannen zijn meer dan welkom.

 

 

Materiaal dat gescand moet worden, kunnen ze bij ons afgeven en na twee dagen weer ophalen,

 

 

benadrukt Albert van Megen.

 

 

Momenteel wordt in het documentatiecentrum de laatste hand gelegd aan de inrichting van de digitale scanhoek en worden er op basis van het reeds beschikbare materiaal nieuwe exposities voorbereid . Op twee flatscreens is nu ook al regelmatig filmmateriaal over ‘oud’ Gennep en Heijen en Ottersum te zien. Het ligt in de bedoeling afhankelijk van het aantal vrijwilligers de activiteiten de komende tijd steeds verder uit te breiden.

 

 

 

 

Nu zijn de openingstijden van het documentatiecentrum nog beperkt tot de woensdagmiddag van 13.30 tot 17.30 uur maar wie verzoeken heeft of materiaal over Gennep wil brengen of laten scannen kan door de week contact opnemen met Jan Wessels, tel. 0485 – 511076, email blauwkapje@ziggo.nl of Frank van Duin, tel. 06-38668291, email frankvanduin@hotmail.com.

 

 

Foto: (vlnr) Jan Wessels, Sjraar van Duuren, Harry van den Bogaert en Albert van Megen.

 

 

Reacties