Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

De barmhartige Samaritaan

Gennep

Dodenherdenking in Gennep

Zoals op heel veel plaatsen in Nederland zullen ook tijdens de dodenherdenking in Gennep op 4 mei a.s. de gesneuvelde bevrijders herdacht worden. Speciaal de bevrijders van Gennep, jonge mannen in de kracht van hun leven die hun leven hebben moeten geven voor onze vrijheid.

 

Operatie Veritable

 

Zij zijn gesneuveld op en nabij onze Niersbrug, nadien terecht genaamd: “Highlanderbridge” in een verschrikkelijk fel gevecht om Gennep te bevrijden. Het maakte onderdeel uit van de operatie Veritable. Het was de 51 e Highland Divisie, die tot taak had Gennep en omgeving te bevrijden. Het bloed van deze gesneuvelde Schotse jonge militairen ligt voorgoed in onze Gennepse bodem. Het is goed om hier even bij stil te staan en dankbaar te zijn voor hun inzet om Gennep van de bezetter te zuiveren.

 

Dienaars van het vaderland

 

Gelijktijdig willen we de Gennepse soldaten herdenken die, het vaderland dienende, ver van Gennep hun leven hebben gegeven in het voormalig Nederlands-Indië. Ook hun plichtsbetrachting heeft hen in een zinloze oorlog het leven gekost.

 

Burgers van Gennep

 

Daarnaast herdenken wij de burgers van Gennep, die omwille van hun geloofsovertuiging naar concentratiekampen zijn weggevoerd en daar hun leven hebben gelaten. Echter ook alle burgerslachtoffers uit Gennep, die getroffen zijn door oorlogsgeweld! En tenslotte alle oorlogsveteranen die hun leven hebben gegeven en niet meer naar huis en haard zijn teruggekeerd. Zij verdienen het, om op een ingetogen wijze hen te gedenken.

 

Voor hen allen staan op 4 mei a.s. om 19.30 uur vele mensen klaar bij het Stadhuis om via de Niersstraat naar het Vrijheidsplein bij de brug te gaan. Voorafgegaan door het St. Martinusgilde zal de stoet zich opstellen rondom het beeld van De Barmhartige Samaritaan. Daar zal o.a. het gebruikelijke programma, vendelhulde, kranslegging (door Pastoor Kessels en gemeente Gennep). Wilhelmus, en Genneps volkslied (door: Genneps Vocaal Ensemble) plaatsvinden. Er bestaat ook voor belangstellenden gelegenheid om bloemen te leggen bij beide oorlogsmonumenten.

 

Verkeersmaatregelen Niersbrug

 

De toegangswegen naar de Niersbrug/het Vrijheidsplein in Gennep zijn afgesloten gedurende de Nationale Dodenherdenking (+/- 20 minuten). Alleen de bussen van Arriva worden doorgelaten.

 

Dodenherdenking Milsbeek

 

Op donderdag 4 mei a.s. vindt de jaarlijkse dodenherdenking ook plaats in Milsbeek. Klik hier voor meer informatie. De herdenkingsbijeenkomst bij het militaire ereveld is live te volgen via een livestream van Gennep News.

 

 

Verwant

Gemeente Gennep

Gennep past regels voor borden in de openbare ruimte aan. Reclameborden aan lichtmasten verdwijnen, posterboxen niet. Elke kern krijgt een plek voor aankondigingen. Nieuwe...

Heijen

De gemeente Gennep biedt de Paardenwei in Heijen tijdelijk ter pacht aan voor begrazing van vee. Geïnteresseerden kunnen zich tot 2 juli 2024 aanmelden...

Ooievaars

Twee ooievaarskuikens in Ottersum zijn geringd en geadopteerd door dorpsgenoten. De ringen, betaald door Nèvan Schoofs en Marja en Jan Peters - Nas, dragen...

Gemeente Gennep

IVN Maas en Niers biedt nu de kans om een hoogstam fruitboom te bestellen. Bestel vóór eind juni en haal jouw boom op 10...