Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Dodenherdenking Gennep 2023

Gennep

Dodenherdenking op het Vredesplein

Op 4 mei 2023 vond de jaarlijkse Dodenherdenking plaats bij het oorlogsmonument De Barmhartige Samaritaan in Gennep. Dit monument werd in 1953 geschonken door de Gennepse bevolking en onthuld ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Meer informatie en video op Gennep.News.

Op 4 mei 2023 vond de jaarlijkse Dodenherdenking plaats bij het oorlogsmonument De Barmhartige Samaritaan in Gennep. Dit monument werd in 1953 geschonken door de Gennepse bevolking en onthuld ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers.

 

Het Vredesplein heeft inmiddels twee andere oorlogsmonumenten gekregen: het Indiëmonument ter ere van de twee Gennepse jongens die zijn gesneuveld in voormalig Nederlands-Indië, en het Holocaustmonument ter herdenking van de Gennepse Joden die tijdens de Holocaust zijn omgebracht. Dit monument is geschonken door de stichting Monarch als vervolg op hun struikelstenenactie. Er wordt gestreefd naar de realisatie van een verhoogde rand onder het monument waarop bloemen kunnen worden gelegd, evenals enige verlichting van het monument.

 

Riek Achterberg-Roosenboom

 

Na de ceremonie op deze avond legden de aanwezigen bloemen bij de drie monumenten. Een bijzondere aanwezige was de oudste inwoner van Gennep, Riek Achterberg-Roosenboom, die inmiddels de respectabele leeftijd van meer dan 100 jaar heeft bereikt. Zij was zeer actief betrokken bij de gebeurtenissen tijdens de jaren 1940-1945. Als dienstmeisje werkte ze destijds bij de familie Jordan in de Emmastraat, die helaas slachtoffer werd van de Holocaust. Ook andere familieleden van de slachtoffers waren aanwezig tijdens de herdenking.

 

De Dodenherdenking in Gennep was een ontroerende gelegenheid waarbij de gemeenschap gezamenlijk eer betoonde aan degenen die hun leven hebben gegeven tijdens de oorlog. Het herdenken van deze geschiedenis blijft van groot belang, zodat we de offers en het lijden van onze voorouders niet vergeten en blijven streven naar vrede en vrijheid.

 

 

Bron en foto: Harm Teunissen

 

Verwant

Gennep

Hé jij daar! Heb jij altijd al willen weten hoe het is om een echte archeoloog te zijn? Grijp dan nu je kans tijdens...

Gemeente Gennep

Rond de middagklok van half twaalf was de aankomst van een groep estafettelopers met het Bevrijdingsvuur van Wageningen aangekomen in Hommersum, net over de...

Milsbeek

Op Dodenherdenking blijft de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog springlevend in Milsbeek en Gennep. Op de oorlogsbegraafplaats in Milsbeek, waar 210 gesneuvelde militairen begraven...

Gemeente Gennep

Op 4 mei herdenkt de gemeente Gennep op plechtige wijze de slachtoffers van oorlogsgeweld tijdens de Nationale Dodenherdenking. Dit jaar vinden er verschillende herdenkingsactiviteiten...