Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Dodenherdenking Gennep 2023
Dodenherdenking Gennep 2023

Gennep

Dodenherdenking Vrijheidsplein

Op 4 mei verzamelen mensen zich op het Vrijheidsplein in Gennep voor de Nationale Dodenherdenking. De Barmhartige Samaritaan en recent toegevoegde gedenktekens herinneren aan de slachtoffers van oorlog en vervolging. Een korte plechtigheid met stiltemoment, muziek en bloemleggingen eert de gevallenen.

Op zaterdag 4 mei 2024 komen mensen uit Gennep en omstreken samen op het Vrijheidsplein om de Nationale Dodenherdenking bij te wonen.

 

Barmhartige Samaritaan

 

Het monument De Barmhartige Samaritaan staat centraal als eerbetoon aan degenen die voor onze vrijheid vochten tijdens de Tweede Wereldoorlog en andere conflicten.

 

Dit standbeeld, gemaakt door beeldhouwer Jac Maris en onthuld in 1953, draagt de namen van de Gennepse gevallenen in zich, een blijvende herinnering aan hun opoffering.

 

Joodse Gennepenaren

 

Recentelijk zijn andere gedenktekens toegevoegd aan het plein. Een daarvan is het Holocaust-monument van Mirso Bajramovic. Dit werk houdt de herinnering levend aan de 22 Joodse Gennepenaren die tijdens de oorlog werden gedeporteerd en vermoord.

 

Herdenking

 

De herdenking begint om 19.30 uur bij het Stadhuis op de Markt. Van daaruit zal een stille tocht naar het Vrijheidsplein plaatsvinden.

 

Om 20.00 uur zal Nederland twee minuten stilte in acht nemen. Dit als eerbetoon aan allen die hun leven verloren in oorlogssituaties.

 

Het Genneps Vocaal Ensemble zal het Wilhelmus ten gehore brengen, terwijl ze bij De Barmhartige Samaritaan een krans leggen. Ze zullen ook bloemstukken plaatsen bij het Oost-Indië gedenkteken en het Holocaust-monument.

 

Livestream

 

De herdenking op het Vrijheidsplein is live te volgen via de kanalen van GennepNews. Dit biedt degenen die niet fysiek aanwezig kunnen zijn de mogelijkheid om toch deel te nemen aan de herdenking en de plechtigheid te volgen vanuit hun eigen omgeving.

 

Zitplaatsen

 

Dit jaar zullen extra zitplaatsen beschikbaar zijn voor ouderen, zodat zij de herdenking comfortabel kunnen bijwonen. De herdenking op het Vrijheidsplein biedt een gelegenheid voor alle aanwezigen om samen te komen en gezamenlijk te reflecteren.

 

Iedereen is welkom om deel te nemen aan deze belangrijke herdenking en solidariteit te tonen met degenen die hun offer brachten.

 

Verwant

Gemeente Gennep

Gemeenteraadslid Joy Hillebrand van RoodGroen Lokaal heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gennep over de implementatie van een nieuw basisdienstverleningspakket voor schuldhulpverlening....

Gemeente Gennep

Gennep kampt met financiële uitdagingen door verminderde steun van de regering. Wethouder Janine van Hulsteijn legt uit dat er jaarlijks tussen de 2,5 en...

Gemeente Gennep

Op 21 mei 2024 ging de campagne IkSwitch.nu van start in Gennep, met wethouder Frank Pubben en Leontien van Moorsel die het startschot gaven....

Gennep

De digitale samenleving stelt hoge eisen aan ons, maar het Informatiepunt in de Bibliotheek biedt gratis hulp en advies bij digitale en overheidszaken. Ze...