Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Gennep

100 jaar MeG: Een eeuw toneel in Het Petershuis

Een vereniging die een eeuwfeest viert, dat zie je niet zo vaak. Vandaar dat de Gennepse toneelvereniging Matigheid en Genoegen (MeG) in 2017 flink gaat uitpakken met het honderdjarig bestaan. Het begint al op 18 december met een grote thema-expositie in museum Het Petershuis onder de titel Groots schouwspel. De geschiedenis krijgt daar ruime aandacht, maar MeG wil ook laten zien wat er allemaal komt kijken bij een voorstelling.

2008-bachanten
Foto: MeG in “Bachanten” in 2008

De ingang van het museum zal twee maanden lang worden omlijst met zetstukken in de vorm van toneelgordijnen. Rode schoenen zullen in het centrum een spoor vormen naar het museum. Blikvangers van de tentoonstelling zijn, verdeeld over twee verdiepingen, panelen met sterk vergrote foto’s, die heden en verleden illustreren. In de buurt van die beelden worden voorwerpen en documenten uitgestald, die bij velen nostalgie of vrolijkheid zullen opwekken. Er zijn oude programmaboekjes en rekwisieten, in schoonschrift bijgehouden kasboeken en verslagen, juryrapporten en gewonnen prijzen, spectaculaire kostuums op etalagepoppen en videobeelden die laten zien wat spelers en hun ondersteuners kunnen presteren. Op de tweede verdieping zal een videovoorstelling draaien van interviews met alle actieve leden van MeG.

Veel Gennepenaren zullen herinneringen hebben aan de revue’s en toneelstukken die Matigheid en Genoegen heeft geproduceerd. De expositie zal ook aandacht besteden aan de ontstaansgeschiedenis. Die voert terug naar de periode dat het wat ingedommelde stadje Gennep nieuwe impulsen kreeg.

Het christelijk geïnspireerde Kruisverbond wijdde zich aan de bestrijding van het alcoholmisbruik; arbeiders besteedden vaak een groot deel van hun weekloon in de kroeg. De Kruisverbonders kregen het idee met amateurtoneel een alternatieve tijdbesteding aan te bieden. Zo kwam Matigheid en Genoegen aan zijn, in de 21ste eeuw wat oubollig aandoende, naam.

Thema-expositie in museum Het Petershuis
De thema-expositie over honderd jaar MeG is van 18 december tot en met 26 februari te zien in museum Het Petershuis, Niersstraat 2, 6591CB Gennep. Op Eerste Kerstdag, Nieuwjaarsdag en tijdens het carnavalsweekend is het museum gesloten.

Openingstijden: van woensdag tot en met zondag van 13.30 tot 17 uur. De toegang is gratis.
Meer informatie: www.museumhetpetershuis.nl en www.liefdevoorlimburg.nl.

Op Gennepnu.nl staat een uitgebreide special van Matigheid en Genoegen.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verwant

Gennep

Arts Bakkers van Hier, de populaire broodbakker met vestigingen in Ottersum, Gennep en Bergen, breidt haar activiteiten uit naar Noord-Brabant met de opening van...

Gennep

Hé jij daar! Heb jij altijd al willen weten hoe het is om een echte archeoloog te zijn? Grijp dan nu je kans tijdens...

Culthis

In de laatste aflevering van het seizoen 2022/2023 van de CultHis Podcast, die deze maand wordt uitgebracht, neemt de redactie van CultHis haar luisteraars...

Gennep

Wilma Bertrams-Hoose en Karel Roelofs zijn twee kunstenaars die momenteel hun werken tentoonstellen in Museum Het Petershuis. Van 20 mei tot en met 2...