Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

“De Etsen van Rembrandt” in de raadzaal

In het kader van het jubileum 400 jaar stadhuis Gennep zijn inmiddels al een viertal lezingen gerealiseerd en er volgen nog zes lezingen. Alle lezingen hebben de historie als onderwerp: van geneeskunde naar voeding, van kunst naar natuur en steeds staat de 17 e eeuw centraal. De lezing die mevrouw drs. Reggy Havekes-van Creij geeft staat in het teken van Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669), Nederlands grootste schilder aller tijden. Al tijdens zijn leven genoot hij grote bekendheid niet alleen vanwege zijn schilderijen. Ook zijn etsen waren van groot belang voor het verdere verloop van de kunstgeschiedenis. Voor vele kunstenaars was Rembrandt een inspiratiebron.

 

 

Mevrouw Havekes zegt over haar lezing:

 

 

We beperken ons tot zijn etsen die, in zijn eigen tijd al, als toonaangevend beschouwd werden. Waarom werden zijn etsen zo bewonderd? Wat maakten ze zo vernieuwend? En hoe werd daar in de zeventiende eeuw tegenaan gekeken?

 

 

Een ets van Rembrandt is eigenlijk nooit helemaal naar waarde te schatten als je niet een klein beetje inzicht hebt in de techniek van het etsen. Een buitengewoon bewerkelijke en tijdsintensieve techniek. Om een duidelijk beeld te krijgen van de betekenis van Rembrandt voor de ontwikkeling van deze techniek in de 17 e eeuw en zelfs daarna, gaat drs. Reggy Havekes-van Creij allereerst in op de techniek zelf. Ze zal dit laten zien aan de hand van etsplaten van de Ottersumse kunstenaar Geert Vullings, waarvan in 2016 nog etsen te zien waren in Museum het Petershuis in Gennep. Gewapend met etsplaten, gereedschap en gedrukte etsen zal de Boxmeerse kunsthistorica op deze manier duidelijk maken, hoe enorm arbeidsintensief en precies deze techniek is en daarnaast toch heel veel ruimte laat voor ‘schilderachtige’ vrijheid.

 

 

Na een korte inleiding over de etstechniek, zal drs. Havekes-van Creij vele etsen van Rembrandt thematisch bespreken om op deze manier duidelijk te maken wat de etsen van deze Hollandse kunstenaar nu zo bijzonder maken. Er wordt aandacht besteed aan de (zelf)portretten, landschappen en de genre-etsen van de kunstenaar. Op technisch gebied zal ze laten zien hoe Rembrandt door het gebruik van een intense licht-donker- contrast een enorme dramatiek in zijn etsen tot stand brengt, hoe hij in de virtuositeit van zijn gebaar, mensen en scènes levendig en realistisch af weet te beelden. Rembrandt was hier zo’n meester in, dat hij hiermee van grote invloed zou zijn op de ontwikkeling van de etskunst in zijn eigen tijd en in het Europa van de eeuwen daarna, zoals bijvoorbeeld bij Francesco Goya.

 

 

“De Etsen van Rembrandt”

door Mevrouw drs. R. (Reggy) Havekes-van Creij

Donderdag 18 mei om 20.00 uur in de Raadzaal van het stadhuis Gennep

Inloop vanaf 19.30 uur

 

 

In verband met de beperkte ruimte in de Raadzaal is reserveren per email naar m.leideritz@planet.nl noodzakelijk. De toegang is gratis.

 

 

De lezing wordt u aangeboden door de Stichting Vrienden van Museum het Petershuis.

 

 

Reacties