Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

Expo: Baileybrug

Tussen Oeffelt en Gennep lag 77 jaar geleden de langste geniebrug van de oorlog. Deze Bailey-pontonbrug is in februari 1945 geconstrueerd door de soldaten van de Royal Engineers behorende bij het Britse Tweede Leger. De meer dan 1200 meter lange brug was belangrijk voor de aanvoer van troepen en materieel tijdens het Rijnlandoffensief.

 

 

VIDEO: Monumenten Oeffelt en Gennep eren oorlogshelden

 

 

De Verdieping

 

 

In de maanden mei en juni dit jaar besteed Stichting Veritable aandacht aan dit onderwerp. Tot en met 30 juni is er een tentoonstelling te zien over de Bailey-pontonbrug in de Bibiotheek in Gennep. In de expositieruimte De Verdieping wordt in beeld en tekst aandacht besteed aan de in de oorlog gerealiseerde bruggen en de rol van Gennep als militair logistiek centrum. Hier zijn onder andere foto’s te zien van het ontwerp en de bouw van de Bailey-pontonbrug en het herstel van de spoorbrug. Wist je dat er ook grote maquette van Gennep te bezichtigen is? De vooroorlogse kern van Gennep en het station- en spoorterrein van de NBDS is hier van alle kanten goed te bekijken. De tentoonstellingsruimte is vrij te bezoeken tijdens de reguliere openingstijden van de bibliotheek.

 

 

Knooppunt

 

 

De gemeente Gennep is in februari 1945 als één van de laatste gebieden in het zuiden van het land bevrijd door de Britse soldaten van de 51e Highland Divisie. Gennep was daarbij zeer belangrijk voor de verdere opmars richting de Rijn. Direct na het veiligstellen van de oostoever van de Maas zijn de soldaten van de Royal Engineers begonnen aan de bouw van de langste Bailey-pontonbrug uit de oorlog, over de Maas van Oeffelt naar Gennep. Door andere genisten werd begonnen met de bouw van een zwaardere klasse Bailey-brug op de pijlers van de spoorbrug.

 

 

Met het leggen van deze bruggen konden de geallieerden voedsel, brandstof en munitie via een rechtstreekse verbinding vanuit Brabant richting de troepen aan de westoever van de Rijn aanvoeren. Gennep werd daarmee een belangrijk logistiek knooppunt voor de voorbereiding van de Rijn-oversteek in maart 1945, de verdere aanvoer van troepen en materieel richting Oost-Nederland en daarmee de uiteindelijke bevrijding van Nederland.

 

 

Foto: liberationroute.com

 

 

Reacties