Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Gennep

Expositie over 400 jaar Stadhuis Gennep

Vanaf 18 juni tot en met 27 augustus wordt in Museum Het Petershuis een themaexpositie gehouden die in het teken staat van het 400 jaar oude Stadhuis van Gennep.

 

 

In dit ‘huis van de gemeente’ waren in de loop van de jaren veel verschillende functies ondergebracht. Maar altijd was het ’t bestuurscentrum voor de lokale overheid. In de afgelopen vier eeuwen is er veel veranderd in de taken, de rol en de samenstelling van het bestuur. Maar ook de samenleving als geheel lijkt niet meer op de Gennepse gemeenschap uit 1617, het jaar waarin het Stadhuis in gebruik werd genomen.

 

 

De expositie “400 jaar Stadhuis Gennep” neemt bezoekers op beeldende wijze in vogelvlucht mee door vervlogen tijden. Je krijgt een impressie van het dagelijks leven en je komt onder de indruk van de vele oorlogen die de stad eeuwenlang teisterden. Bij binnenkomst word je direct geconfronteerd met de grote stadsbrand die tijdens de 80-jarige oorlog in 1597 het voormalige ‘Raedthuys’ volledig verwoestte.

 

 

Zo laat Andries Knevel van Museum Het Petershuis weten.

 

 

Er passeren Spaanse, Staatse, Franse en Duitse troepen. Je maakt kennis met een pastoor die, zonder de streek te verlaten, maar liefst vijf keer van nationaliteit veranderde en die 200 jaar geleden de Gennepse harmonie oprichtte. En met een activistische dominee die streed voor erkenning van dienstweigeraars maar die eindigde als spion, met ‘Rooie Hanna’, het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid van Limburg en met een dynamische en populaire burgemeester in oorlogstijd.

 

 

Tijdens de officiële opening van de expositie op zaterdag 17 juni presenteert Genneps stadshistoricus Wiel van Dinter zijn nieuwste publicatie: ‘Gennep in het Kleefse Land’. Daarin beschrijft hij het dagelijks leven in Gennep tussen 1560 en 1630 en de staatkundige en religieuze verhoudingen in die tijd.

 

 

Dit inkijkje in de samenleving van rond de eeuwwisseling van de 16 e naar de 17 e eeuw, is in het museum verkrijgbaar voor slechts €5.

 

 

Meer informatie op www.museumhetpetershuis.nl

 

 

Verwant

Gennep

Op 4 november 2023 heropende Museum Het Petershuis in Gennep na een tijdelijke sluiting met een vernieuwde erfgoedcollectie en een boeiende wisselexpositie. Bezoekers kunnen...

Gennep

Museum Het Petershuis in Gennep heeft tijdelijk de deuren gesloten voor de herinrichting van de vaste erfgoedcollectie. Op 4 november 2023 heropent het museum...

Gennep

Museum Het Petershuis sluit tijdelijk voor herinrichting en heropent op 6 november met een vernieuwde presentatie van Gennep's erfgoed en een tijdelijke expositie van...

Gennep

Gennep lanceert een 33 kilometer lange Archeologische Fietsroute als onderdeel van de Archeoroute Limburg, met 13 historische locaties en een smartphone-app voor een boeiende...