Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Fietspad Maasbrug Gennep Oeffelt GennepNews
Fietspad Maasbrug Gennep Oeffelt GennepNews

Gennep

Fietspad Maasbrug blijft knelpunt

Het Rijk heeft geen budget voor de verbreding van het fietspad op de Maasbrug. Gemeente Gennep blijft zich inzetten. Tegelijkertijd wordt het flessenhalsprobleem bij Oeffelt aangepakt om overstromingen te voorkomen.

Het verbreden van het fietspad op de Maasbrug is een grote teleurstelling geworden voor de gemeente Gennep. Ondanks de eerdere hoopvolle plannen is er geen geld beschikbaar om het fietspad te verbreden.

 

Dit project zou een belangrijke ‘meekoppelkans’ zijn geweest. De provincies hadden zelfs al geld gereserveerd om te onderzoeken of de verbreding constructief mogelijk is.

 

Fietspad Maasbrug in slechte staat

 

Knelpunt

 

De voorwaarde van de provincies was dat Rijkswaterstaat, als eigenaar van de brug, ook zou bijdragen aan de kosten. Helaas heeft het Rijk aangegeven geen budget beschikbaar te hebben voor dit project.

 

Dit betekent dat de plannen voorlopig in de ijskast blijven staan. Toch blijft de gemeente Gennep zich inzetten voor de verbreding van het fietspad.

 

Een lange weg

 

Wethouder Frank Pubben laat weten dat de verbreding van het fietspad dit jaar weer op de overlegagenda staat met de provincie en het Rijk:

 

“We zien weinig perspectief op een spoedige positieve uitkomst, maar we blijven ons inzetten voor deze zaak.”

 

Het lijkt erop dat het nog een lange weg is voordat fietsers van een breder fietspad kunnen genieten.

 

Oeffelt

 

Terwijl het fietspad op de Maasbrug blijft zoals het is, pakt de provincie Noord-Brabant samen met verschillende samenwerkingspartners een ander probleem aan: het flessenhalsprobleem in de Maas bij Oeffelt.

 

Dit project zorgt ervoor dat het waterpeil in Oeffelt 20 centimeter zakt in tijden van hoogwater. Hierdoor moet het risico op overstromingen afnemen.

 

Flessenhals: Bredere Maas, langere Maasbrug

 

Ruimte voor de Maas bij Oeffelt

 

Bij Oeffelt is de Maas door de fundamenten van de provinciale weg en de voormalige spoorlijn, het Duits Lijntje, versmald. Dit zorgt voor een opstopping van het water, wat bij extreem hoge waterstanden kan leiden tot overstromingen.

 

Het project Ruimte voor de Maas bij Oeffelt moet ervoor zorgen dat bij hoogwater de waterstand met 20 centimeter zakt, zodat het overstromingsgevaar afneemt.

 

Aanpak

 

Om dit te bereiken, richten de partners het gebied tussen de winterdijk en de bedding van de Maas opnieuw in. Daarnaast komt er een nieuwe brug. De ingreep heeft effect tot in Venlo.

 

Het water uit de Maas kan straks beter haar weg vinden doordat er een opening van 250 meter komt in het schuine oplopende deel van de provinciale weg N264 en het Duits Lijntje richting de brug over de Maas. Over deze opening komt de nieuwe brug.

 

Informatie

 

Het project moet in 2028 afgerond zijn. Alle betrokken regionale partijen en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zijn het eens over het ontwerp, ook wel de voorkeursvariant genoemd. Dit laat zien dat, ondanks de teleurstelling rondom de Maasbrug, er elders in de regio wel degelijk vooruitgang wordt geboekt.

 

Verwant

Gemeente Gennep

Het onderzoek van Lexnova en MKB-Nederland toont aan dat Gennep voldoende scoort op MKB-vriendelijkheid, maar er is ruimte voor verbetering. De gemeente heeft een...

Gemeente Gennep

Blauwtong is teruggekeerd in de gemeente Gennep, met drie meldingen van besmettingen in Milsbeek, Ottersum en Heijen. Schapenboeren en dierenartsen maken zich grote zorgen...

Regio

Limburg ontvangt opnieuw € 24 miljoen Europese subsidie voor de verduurzaming van binnenhavens Stein en Maastricht. Dit is de vierde ronde van het Rhombus-project....

Gennep

De doortocht van de Nijmeegse Vierdaagse was live te volgen op GennepNews, waar verslaggevers de sfeer en hoogtepunten direct brachten. Heb je het gemist?...