Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

75 jaar vrijheid

Gennep

Gedenkwaardige viering 75 jaar vrijheid

Met toespraken, kransleggingen en vlagvertoon vierde Gennep afgelopen weekend 75 jaar vrede, vrijheid en vriendschap. Dat gebeurde onder veel belangstelling en in bijzijn van oorlogsveteranen Ted Hunt, Joe Cattini, Jim MacLeod, George Avery en Robert Larnach. Ga voor de foto’s en het verslag van Frans Thonen naar Gennep.News.

Met toespraken, kransleggingen en vlagvertoon vierde Gennep gisteren 75 jaar vrede, vrijheid en vriendschap. Dat gebeurde onder veel belangstelling en in bijzijn van oorlogsveteranen Ted Hunt, Joe Cattini, Jim MacLeod, George Avery en Robert Larnach. Gouverneur Theo Bovens en de burgemeesters uit Goch en Weeze namen deel aan de ceremonie op de militaire begraafplaats in Milsbeek en op de Highlandersbridge in Gennep.

 

 

Door: Frans Thonen

 

 

Overal waar de vijf oorlogsveteranen verschenen betuigde men respect en gingen de handen op elkaar voor datgene wat zij voor de bevrijding van Gennep hebben betekend. Tijdens een uitgebreid programma met een herdenkingsdienst in de Milsbeekse kerk en kransleggingen op de achter de kerk gelegen militaire begraafplaats werden de gevallenen herdacht. Alle graven waren speciaal ter ere van deze herdenking een paar dagen geleden voorzien van zelfgemaakte poppy’s.

 

 

Klik op de afbeelding om alle foto’s door Deborah van GennepNews te bekijken

 

 

Waarnemend burgemeester Willibrord Van Beek van de gemeente Gennep legde als eerste een krans bij het monument. Daarna volgde oorlogsveteraan majoor Edwin Hunt met een poppykrans. Nog veel meer kransen volgden van onder meer gouverneur Bovens, de Bond van Wapenbroeders, stichting Veritable, de geestelijke gemeenschap van Gennep en van de gemeenten Goch en Weeze.

 

 

 

 

Na de plechtigheden in Milsbeek werd door een kleine delegatie bloemen gelegd bij de oorlogsgraven op het Ottersumse kerkhof waarna de ceremonie een vervolg kreeg op de tot Highlandersbridge omgedoopte Niersbrug in Gennep en bij het monument van de Barmhartige Samaritaan.

 

 

 

 

Op de brug werden aan het einde van de plechtigheden de Engelse, Schotse, Nederlandse en Duitse vlag gehesen maar ook de vlag van de Schotse Highland Division alsmede de Europese vlag. Want als iets de afgelopen 75 jaren wel duidelijk is geworden is dat zo’n lange periode van in vrijheid leven alleen gevierd kan worden als mensen en landen als vrienden en goede buren met elkaar omgaan.

 

 

Verwant

Milsbeek

Er is een groot bouwproject gepland tussen Heiveld en Langstraat in Milsbeek, met 77 nieuwe woningen. Politieke steun is overwegend positief, maar de SP...

Column

De magie van Sinterklaas in Gennep dreigt te vervagen door financiële obstakels. Lees de nieuwe column van Dwarsliggert op Gennep.News om te ontdekken hoe...

Gennep

De Joodse begraafplaats in Gennep wordt gerestaureerd als onderdeel van het Erfgoed Telt-project, terwijl het een stukje lokale Joodse geschiedenis en cultureel erfgoed behoudt...

Column

Dwarsliggert onthult in zijn nieuwste column op Gennep.News hoe scherpe kritiek een krachtig instrument kan zijn om lezers uit te dagen en een drang...