Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Vormenstoof

Gennep

Gemeentekantoor: Vormenstoof

Gennep heeft veel mooie panden, dat weten we. Maar onooglijke gebouwen zijn er helaas ook genoeg. Om er eens een te noemen, op nog geen steenworp van het prachtige oude stadhuis: het gemeentekantoor. En om de aanblik nog wat treuriger te maken staan er sinds kort enorme koeltorens op. Lees er meer over op Gennep.News.

Gennep heeft veel mooie panden, dat weten we. Maar onooglijke gebouwen zijn er helaas ook genoeg. Om er eens een te noemen, op nog geen steenworp van het prachtige oude stadhuis: het gemeentekantoor. En om de aanblik nog wat treuriger te maken staan er sinds kort enorme koeltorens op.

 

 

Het interieur van dit stukje ‘organische architectuur’ uit de koker van Alberts & Van Huut is de afgelopen tijd grondig gerenoveerd. Niet uit weelde maar uit noodzaak, aldus toenmalig burgemeester Peter de Koning tijdens de aankondiging van het project. Het gebouw dat in 1994 werd geopend was niet meer van deze tijd. De installaties en het meubilair waren verouderd en aan vervanging toe.

 

 

 

 

Alberts en Van Huut

 

 

Architecten Alberts en Van Huut werden vooral bekend door hun ontwerpen voor de NMB-bank (nu ING) in Amsterdam en het kantoor van de Gasunie in Groningen, in 2007 uitgeroepen tot Nederlands mooiste gebouw aller tijden. In Gennep bevinden zich rondom het Ellen Hoffmannplein, naast het gemeentekantoor, ook een appartementsgebouw en de bibliotheek (1996) van het duo.

 

 

Verder zijn een groot aantal woningen, scholen en zorggebouwen van hun hand. Ook tekenden ze voor een hele reeks kantoorgebouwen langs de Nederlandse snelwegen. Ondanks dat won het architectenduo toch diverse prijzen, waaronder de Betonprijs, de zilveren BNA-kubus en de Europese Baksteenprijs.

 

 

Schuin

 

 

Wie het gemeentehuis in Gennep kent, herkent ook direct andere bouwsels van het architectenbureau. Schuine wanden, veel baksteen, hout, warme kleuren, dakpannen, en binnen 25 jaar al hopeloos ouderwets. Als je een kind vraagt om een gebouw te tekenen, dan tekent het zo’n gebouw.

 

 

Ton Alberts en Max van Huut lieten zich echter inspireren door de natuur en “de historisch gegroeide oude stad, waar je voortdurend verrast wordt door verschillende pandjes”. Goede architectuur is mooi en functioneel, panden van dit duo lijken vaak beide niet.

 

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

#GennepGezien #CoolArchitecture? #GemeenteGennep #Gennep 📷 Pieter van het Pad @GennepNews #GennepNews

Een bericht gedeeld door Gennep News (@gennepnews) op

 

 

Interne renovatie

 

 

Aan de slag dus. De afgelopen tijd is er hard gewerkt om het gemeentekantoor intern op te lappen. Een hele klus want schuine lijnen zijn allesbehalve handig. Zet maar eens een kast in een hoek die geen 90 graden is, valt niet mee. Maar goed, er is nu een nieuwe grote vergaderruimte en er zijn meer flexibele werkplekken. De inloop aan het Ellen Hoffmannplein, de Poort van Gennep, werd in 2015 al vernieuwd.

 

 

Buiten de enorme koeltorens op het dak gaat het grote publiek dus weinig terugzien van de interne verbouwingsoperatie. Misschien gaat de Warmetruienweek dit keer wél een succes worden. Voor de renovatie klaagden medewerkers nog over kou, nu heeft het gemeentekantoor een gasloze klimaatinstallatie die ervoor moet zorgen dat het gebouw gelijkmatiger kan worden verwarmd.

 

 

Verwant

Gennep

Bij GennepNews vieren we samen met Sinterklaas de leukste tijd van het jaar! Ontdek elke maandag en donderdag dag nieuwe avonturen van de goedheiligman...

Column

In de nieuwe column van Dwarsliggert op Gennep.News wordt de onontkoombare realiteit van de Gemeente Gennep belicht, waar onherroepelijke beslissingen en genadeloze bezuinigingen een...

Gennep

In Gennep dreigt zwembad Pica Mare te zinken door hoge renovatiekosten, maar de 24 uur van Gennep en een petitie getuigen van een vastberaden...

Gemeente Gennep

RoodGroen Lokaal uit zorgen over schuldhulpverleningsvertragingen bij de Kredietbank in Gennep. Joy Hillebrand stelt schriftelijke vragen aan het College, onder meer over de impact...