Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Gennep

“Gennep, stad aan Maas en Niers, een culturele biografie”

Dinsdag 11 april om 10.30 uur in de Bibliotheek Gennep

De lezing “Gennep, stad aan Maas en Niers, een culturele biografie” door Jan Nillesen betreft een landschap biografische en historisch ecologische beschouwing over de geschiedenis van Gennep. 

 

We maken een reis door de tijd. We beschrijven het ontstaan van de landschappen, de rol van Maas, Rijn en ijs en de vestiging van de eerste mensen op het rivierduin. We volgen hun weg door de tijd. De wijze waarop zij hun omgeving inrichtten en een bestaan wisten op te bouwen.

 

 

Jan vertelt tijdens deze lezing het verhaal dat schuil gaat achter de aardkundige verschijnselen die een beslissende rol speelden bij de wijze waarop de mensen  het landschap inrichtten. Speciaal aandacht gaat uit naar de culturele codes die het leven van de bevolking beheersten en van grote invloed waren op de beslissingen die werden genomen.

 

Het landschap rondom Gennep kent een lange en zeer tumultueuze geschiedenis. Natuurkrachten van ijs, water en wind droegen bij aan de vormgeving. De mens voegde er elementen aan toe, maar de mens deed er soms ook afbreuk aan. De lezing geeft een overzicht van de ontstaansgeschiedenis van het landschap rond.

 

Gennep: een gevarieerd gebied van rivieren, beken, terrassen, beekdalen, oeverwallen, stroomruggen en rivierduinen. Met bossen, graslanden, heidevelden, moerassen en rivierduinen.

 

Jan Nillesen is gepensioneerd onderwijzer die in zijn werkzame leven gewerkt heeft in de dorpen aan de Maas. Vanaf zijn jeugd is zijn voorliefde uitgegaan naar natuurstudie en aardkunde.  Daarbij was hij actief in de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, IVN, en Werkgroep Geologie en Landschap. In 2013 werd aan hem door de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging de ARJA prijs uitgereikt voor de meest samenhangende beschrijvingen van natuur en landschap.

 

De lezing wordt gehouden in het kader van het 400-jarig jubileum van het Stadhuis Gennep. Reserveren kan via bibliotheekgennep@biblioplus.nl  of telefonisch 0485511220. De toegangsprijs bedraagt € 2,50

 

Dit is een activiteit in de serie KennisMakers, een project van BiblioPlus om kennisdeling in het werkgebied te ondersteunen.

 

Verwant

Gennep

Op 22 april 2023 zal de band Mo and The Stage Animals optreden in de kleine zaal van de Pica Mare. Deze band bestaat...

Gennep

De sfeervolle fine-art foto’s van fotograaf Marjan van Herpen zijn terug in Museum Het Petershuis in Gennep! Na haar zeer succesvolle expositie in 2021...

Gennep

Op 22 maart 2023 is dokter Henk Verhoeven op 87-jarige leeftijd overleden. Henk was een populaire huisarts in Gennep en medeoprichter van een grote...

Gennep

Op maandag 3 april 2023 wordt er een bewonersavond georganiseerd in Gennep Oost om het idee van een wijkplatform te bespreken. Het doel van...