Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Zandstraat shoppen in Gennep

Gennep

Minder fysieke winkels in Gennep

De gemeente Gennep heeft het afgelopen jaar te maken gehad met een afname van het aantal fysieke winkels. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was er sprake van een daling van 1,1 procent, waardoor de gemeente nu ongeveer 95 winkels telt.

De gemeente Gennep heeft het afgelopen jaar te maken gehad met een afname van het aantal fysieke winkels. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was er sprake van een daling van 1,1 procent, waardoor de gemeente nu ongeveer 95 winkels telt.

 

Dit is in tegenstelling tot de rest van Nederland, waar het aantal fysieke winkelvestigingen voor het eerst sinds 2010 is gestegen.

 

Op 1 januari 2022 waren er in Nederland in totaal 83,8 duizend fysieke winkels, wat 655 meer is dan het jaar ervoor. Vooral het aantal winkels in de voedingssector is toegenomen, terwijl het aantal boekwinkels het sterkst is gedaald. Het aantal webwinkels is opnieuw fors gestegen, met maar liefst 28 procent.

 

In vergelijking met 1 januari 2020, net voor de coronapandemie, is het aantal fysieke winkels licht afgenomen met 0,4 procent. Het hoogtepunt was in 2010, toen er ruim 13 duizend fysieke winkels meer waren dan nu. Kledingwinkels zijn nog steeds de grootste groep fysieke winkels, goed voor ruim 16 procent van alle fysieke winkels op 1 januari 2022. Dit is wel iets minder dan op 1 januari 2020, toen dit aandeel nog 17 procent was.

 

De stijging van het aantal winkels in Nederland werd voornamelijk veroorzaakt door de toename van het aantal winkels in de food-sector, met een stijging van 3,4 procent. Het aantal winkels met non-foodproducten bleef nagenoeg gelijk. Winkels in brood, banket en zoetwaren stegen het meest in aantal, gevolgd door supermarkten en winkels in overige voedingsmiddelen.

 

Boekwinkels en winkels in lectuur en schrijfwaren daalden het meest in aantal, met respectievelijk 8,1 procent en 7,0 procent.

 

In de meeste gemeenten in Nederland is het aantal winkels toegenomen, met name in Vlieland, Bergen en Renswoude. De gemeenten Oostzaan en Lopik daarentegen kenden de grootste afname. Onder de twintig grootste gemeenten groeide het aantal winkels het meest in Haarlemmermeer en Nijmegen, terwijl het aantal winkels in ’s-Hertogenbosch het meest is afgenomen.

 

Op provinciaal niveau was de groei het sterkst in Zuid-Holland en Overijssel, terwijl het aantal winkels in Groningen juist is afgenomen.

 

Ondanks de afname van het aantal fysieke winkels in Gennep blijft het een aantrekkelijke gemeente om te winkelen. De gemeente biedt een gevarieerd aanbod van winkels en horecagelegenheden en is daarom zeker een bezoekje waard.

 

Verwant

Gennep

Een kleurrijke verrassing voor de inwoners van Gennep! In de nacht van Eerste op Tweede Paasdag is het nest van de ooievaars op sensationele...

Gennep

Gennep investeert €130.000 in ontwikkeling van Maaskemp, van grasland tot veelzijdige natuurparel. Plan omvat jachthaven, strandjes en zelfs woonarken, maar stuit op tegenstand vanwege...

Gennep

Op zaterdagavond 30 maart 2024 brengt de zanggroep Relight The Passion Gennep naar 4Events. Onder leiding van dirigent Steven Gerrits en regisseur Pieter Coopmans...

Gennep

Het centrum van Gennep bruist van energie en ambitie, met plannen voor verdere grootsheid. De centrummanager roept op tot hulp van alle betrokkenen voor...