Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

munten gevonden met metaaldetector
munten gevonden met metaaldetector

Gennep

Gennepse munten in Brabantse bodem

Historische opwinding in Rosmalen: 361 middeleeuwse munten, waaronder zeldzame exemplaren uit Gennep, ontdekt door Jeroen Mathijssen. De Brabantse schat, mogelijk begraven door een handelaar tussen 1374 en 1378, biedt een uniek inzicht in het handelsleven van die tijd.

Een metaaldetector, een Brabantse akker en een historische vondst die de harten van archeologieliefhebbers sneller doet kloppen. Dat meldt persbureau ANP. Jeroen Mathijssen uit Rosmalen heeft maar liefst 361 middeleeuwse zilveren munten ontdekt, waarvan enkele zeldzame exemplaren afkomstig zijn uit Gennep.

 

Met een vondst die zelfs de stadsarcheoloog van Den Bosch versteld doet staan, brengt Jeroen de geschiedenis tot leven. De schat bevat niet alleen Gennepse pronkstukken, maar ook munten uit bijvoorbeeld Grave, Ooijen en Coevorden.

 

Variëteit aan munten

 

De variëteit uit verschillende gebiedsdelen, waaronder Brabant, Gelre, Holland, Luik en Vlaanderen, werpt licht op het bruisende handelsleven in het zuiden van het toenmalige Nederland.

 

Volgens gemeentearcheoloog Ronald van Genabeek uit Rosmalen is de vondst ‘uniek’, waarbij nog nooit eerder zo’n groot aantal oude munten in Rosmalen is aangetroffen. Het betreft munten die dateren uit de periode 1374 tot 1378.

 

Den Bosch krijgt donderdag eenmalig de eer om deze historische schat tentoon te stellen in het prestigieuze Erfgoedcentrum van de stad. De vondst blijft eigendom van de vinder, die van plan is om de munten te laten taxeren en daarna te verkopen.

 

Schatten zoeken

 

Ben je zelf geïnteresseerd in het opsporen van archeologische schatten? Ontdek de vaste collectie van Museum Het Petershuis, die bestaat uit archeologische vondsten, maquettes en historische informatie over Gennep en de omliggende regio.

 

Liever buiten op schattenjacht? De ArcheoRoute Limburg leidt je door de gehele provincie langs archeologische vindplaatsen, vaak verscholen in de bodem.

 

Elk van deze historische bodemschatten vertelt zijn eigen verhaal, dat met de ArcheoRoute zichtbaar en hoorbaar wordt gemaakt. De markeringen bestaan uit stalen grondplaten en een paal van 2.2 meter.

 

Historische waterput gereindigd

 

Afbeelding slechts ter illustratie

 

Verwant

Gennep

Leer levensreddende vaardigheden met de EHBO Cursus Acute Zorg in de gemeente Gennep. Met een breed scala aan onderwerpen en praktijkgerichte training, bereidt deze...

Gemeente Gennep

Stichting INTOS en gemeente Gennep kampen met €350.000 financiële tegenvaller door gestegen loonkosten en incidentele uitgaven. Spoedvergadering ingelast om oplossingen te bespreken, toekomstige begrotingen...

Gennep

Op 18 februari 2024 herdacht Gennep de bevrijding van 79 jaar geleden. Het komende jaar staat in het teken van diverse herdenkingsactiviteiten, verdeeld over...

Gennep

Op Paaszaterdag 30 maart vindt in Gennep de jaarlijkse Norbertus Wandeltocht plaats, georganiseerd door Stichting Vrienden van Norbertus. Het evenement heeft tot doel fondsen...