Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Op initiatief van bewoner Silvia Berends en haar buren zijn de eerste vier geveltuintjes aangelegd bij De Doelen in Gennep

Gennep

Geveltuintjes in opkomst

In Gennep hebben buurtbewoners het initiatief genomen om geveltuintjes aan te leggen bij De Doelen. Met medewerking van de gemeente en lokale sponsors streven ze ernaar de straten groener en gezelliger te maken, terwijl ze ook bijdragen aan regenwateropvang en de bevordering van biodiversiteit.

In Gennep hebben buurtbewoners het initiatief genomen om geveltuintjes aan te leggen bij De Doelen. Met medewerking van de gemeente en lokale sponsors streven ze ernaar de straten groener en gezelliger te maken, terwijl ze ook bijdragen aan regenwateropvang en de bevordering van biodiversiteit.

 

Het project werd geïnitieerd door Silvia Berends en haar buren, die met enthousiasme aan de slag gingen. De gemeente Gennep heeft zorgvuldig gekeken naar beschikbare ruimte voor voorbijgangers voordat de geveltuintjes werden aangelegd. De gemeente heeft de plantvakken voorbereid, terwijl de bewoners zelf verantwoordelijk waren voor de verdere uitvoering.

 

Groener Gennep

 

Silvia Berends, de drijvende kracht achter dit initiatief, is verheugd over het resultaat. Ze begon door flyers te maken en deze persoonlijk bij haar buren te bezorgen. Daarnaast nam ze contact op met ‘groenergennep’ om het project op gang te brengen, waarbij de gemeente de plantvakken aanlegde. Silvia nam het initiatief om sponsors en financiële middelen te zoeken voor de beplanting. Zelfs Mooiland, de eigenaar van haar woning, ondersteunde dit initiatief.

 

“Nu is het moment aangebroken om de plantjes zelf te planten.”

 

Wethouder Frank Pubben benadrukte het belang van vergroening en prees het werk van Silvia en haar buren:

 

“Dit is een mooie manier om de omgeving te vergroenen en sluit goed aan bij onze ambitie als Steenbreek-gemeente. Geveltuintjes geven straten zonder voortuin een andere uitstraling: groener en gezelliger.”

 

Om ongewenste situaties te voorkomen, heeft de gemeente Gennep besloten om de aanleg van geveltuintjes in eigen hand te houden. Hierdoor kan de gemeente beter zicht krijgen op de locaties en mogelijke ondergrondse kabels en leidingen. Elke bewoner is verantwoordelijk voor het beheer van zijn eigen geveltuintje en dient ervoor te zorgen dat er geen overlast ontstaat. Frank Pubben:

 

“Ze dragen bij aan het opvangen van regenwater en bieden ze een leefomgeving voor diverse insecten, vlinders en vogels. We waarderen het initiatief van Silvia en hopen dat andere bewoners geïnspireerd raken en dit voorbeeld volgen.”

 

Met het geveltuintjesproject in Gennep laten bewoners zien dat ze actief betrokken zijn bij het vergroenen van hun buurt. Dankzij hun inzet, de steun van de Huurdersvereniging Gennep en de aanwezigheid van Wijkverbinder Roos van Otterdijk van de Wijkraad Gennep-West, heeft De Doelen nu een prachtige groene oase. Dit is een inspiratiebron voor anderen om ook stappen te zetten naar een groenere en gezelligere leefomgeving.

 

Op dit moment werkt de gemeente aan de ontwikkeling van richtlijnen voor geveltuintjes in de openbare ruimte. Dit najaar zal er een nieuwe ronde van geveltuintjesaanleg worden voorbereid, met als doel ongeveer 20 geveltuintjes aan te leggen. Silvia Berends zal bewoners voorzien van tips over hoe ze dit kunnen aanpakken.

 

Foto: steenbreek.nl

 

Verwant

Gennep

De Joodse begraafplaats in Gennep wordt gerestaureerd als onderdeel van het Erfgoed Telt-project, terwijl het een stukje lokale Joodse geschiedenis en cultureel erfgoed behoudt...

Column

Dwarsliggert onthult in zijn nieuwste column op Gennep.News hoe scherpe kritiek een krachtig instrument kan zijn om lezers uit te dagen en een drang...

Gennep

Bij Tourist Info Gennep is de boeiende mini-expositie 'Woodwonder' te bewonderen, waarin Maria Boomgaars uit Ven-Zelderheide haar kunstwerken van boomwortels tentoonstelt.

Heijen

Rijkswaterstaat plant ecologische verbeteringen in de Maasuiterwaard tussen Afferden en Heijen, met projecten als 'Geul Ossenkamp' en 'Monding Heijense Leijgraaf'. Publieke inbreng is welkom...