Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Museum Het Petershuis
Museum Het Petershuis aan de Niersstraat in Gennep

Gennep

Glaskunst in Museum Het Petershuis

Vanaf zondag 4 februari 2018 exposeren twee Limburgse glaskunstenaars in Museum Het Petershuis. Onder het motto “natuurlijk GLAS” bepalen de staande objecten van de docente “Glazenieren” van de ECI Cultuurfabriek in Roermond, Ruth Houkes, en wandobjecten van de Maastrichtse glaskunstenaar Ingrid Capozzi, gedurende vijf weken de sfeer in het Petershuis.

 

 

Ruth Houkes

 

 

Ruth Houkes is gefascineerd door de helderheid en transparantie van glas. Maar ook door de uitdaging om met behulp van zeer verschillende technieken een vooraf uitgedacht resultaat te verkrijgen. En daarbij telkens toch weer verrast te worden door de eigenzinnigheid van het materiaal. Haar beelden worden meestal uit oud vensterglas vervaardigd. Door diverse pigmenten, kleurstoffen, metalen en andere middelen toe te voegen bereikt zij een sprankelend en helder resultaat.

 

 

 

 

Uitgangspunt is een ronde vorm. De glasobjecten zijn een combinatie van door haar zelf gebrandschilderde stukken glas, gekleurd glas, mineralen en alles wat zij vindt en inspireert. De losse stukken worden door middel van een applicatietechniek op een onderlaag verlijmd. Op dezelfde wijze maakt zij sinds enkele jaren zogenoemde ‘asherinneringen’; beelden met een persoonlijke toevoeging waarin de as meegesmolten is of in een holte bewaard kan worden.

 

 

https://www.facebook.com/ruth.houkes.7/posts/888306768016839?pnref=story

 

 

Ingrid Capozzi-Hakstege

 

 

Ingrid Capozzi-Hakstege maakt unieke wandobjecten waarmee zij de toeschouwer wil boeien door het versmolten glas als venster voor achterliggende lagen te gebruiken. Hoe dichter je bij haar objecten komt, hoe meer details er zichtbaar worden. Het is vaak intiem werk, soms in meerluiken gemaakt. In het glas zelf zijn lijnen, kleur en luchtbellen zichtbaar; achter het glas verschuilen zich de andere lagen, die in meer of mindere mate in het oog springen. Deze lagen geeft zij zorgvuldig vorm door het gebruik van verf, textiel, wol, papier etc. Inspiratie voor kleur- en textuurgebruik haalt zij voornamelijk uit het landschap en de natuur: sneeuw en ijs, maar ook water waarbij reflectie een belangrijk thema is, verwering van hout en gesteente, mossen, bloemen en dierlijke vachten/huiden.

 

 

 

 

Haar werk straalt rust, balans en harmonie uit, naast de verrassing, het boeien en het willen blijven kijken. De techniek die Capozzi het meeste toepast is glasversmelting/fusing. Dit gebeurt in een speciale glasoven.

 

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1790589337902333&id=100008538522009&pnref=story

 

 

‘Natuurlijk GLAS’ is van 4 februari tot en met 11 maart 2018 te zien in Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 in Gennep. Tijdens het carnavalsweekend is het museum gesloten.

 

 

Openingstijden: van woensdag tot en met zondag tussen 13.30 tot 17 uur. De toegang is vrij. Meer informatie op museumhetpetershuis.nl en liefdevoorlimburg.nl.

 

 

Verwant

Gennep

Duik in de fascinerende wereld van historische kaarten en vestingwerken langs de Rijn, Maas en Niers in de tentoonstelling Mächtig und Stark in Museum...

Gennep

Deze zomer brengt de expositie Mächtig und Stark de geschiedenis van Gennep tot leven in museum Het Petershuis. Met unieke kaarten, tekeningen en objecten...

Gennep

Spoorwegromantiek: Museum Het Petershuis krijgt steun van Paul Janssen en Sjang Noy, die een boek uitbrengen waarvan de opbrengst naar het museum gaat. Twee...

Culthis

Culthis juni 2024 brengt verhalen over 80 jaar vrijheid in Gennep, jonge dichters, ambacht en herinnering. De redactie van Culthis wenst iedereen een mooie...