Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

“Grenzeloze Vrouwen in de Reformatie”

“Grenzeloze Vrouwen in de Reformatie”, zo luidt de lezing van Mieke Hoogkamp-Korstanje donderdag 31 mei in de raadzaal van het Gennepse stadhuis.

 

 

Door Frans Thonen

 

 

Wat had Luther in Wittenberg moeten beginnen zonder zijn vrouw Kate van Bora uit Saksen, zijn manager en accountant, of zonder “dolle Mina” Argula von Grumbach uit Regensburg die hem uitdaagde? Naar wie had Calvijn moeten vluchten als Margaretha van Navarra hem geen onderdak had geboden in Baskenland toen de grond in Parijs te heet onder zijn voeten werd? En wat was Calvijn zonder Marie Dentière, die hem corrigeerde en uitdaagde?

 

 

 

 

Mieke Hoogkamp-Korstanje schetst in de lezing “Grenzeloze Vrouwen en de Reformatie” een tijdsbeeld van de 16e eeuw. De Reformatie kwam niet uit de licht vallen, maar was een logische reactie op de sociale, economische en politieke omstandigheden in Europa. De positie en invloed van de vrouw in die jaren is onderbelicht. In het algemeen wordt aangenomen dat vrouwen toen een ondergeschikte rol speelden in sociaal, politiek en religieus verband. Niets is minder waar. Dit verhaal gaat over vrouwen die in de 16e eeuw dankzij of ondanks de Reformatie geschiedenis schreven en de wereld veranderden.

 

 

“Vrouwelijke Hervormers”

 

 

Deze lezing vindt plaats in het kader van het Erfgoedfestival “Over Grenzen van Gelderland” en het herdenkingsjaar 500 jaar Reformatie. Naast de lezing is een expositie “Vrouwelijke Hervormers” te zien in de protestantse kerk in Gennep, een Euregioproject van Kulturbühne Goch en Stichting Johannes Engelen. Ds. Rob Fechner opent deze expositie donderdag 31 mei om 19.00 uur.

 

 

De lezing start om 20.00 uur in de raadzaal van het Gennepse stadhuis. Inloop vanaf 19.30 uur. In verband met het aantal zitplaatsen graag reserveren bij Marian Leideritz, m.leideritz@planet.nl.

 

 

Reacties