Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Groots plan voor Maaskemp
Groots plan voor Maaskemp

Gennep

Groots plan voor Maaskemp

Gennep investeert €130.000 in ontwikkeling van Maaskemp, van grasland tot veelzijdige natuurparel. Plan omvat jachthaven, strandjes en zelfs woonarken, maar stuit op tegenstand vanwege geluid en landbouwgrondgebruik. Gemeenteraad gaat voor de zomer in gesprek om balans te vinden tussen verschillende belangen.

In Gennep staat een ambitieus plan op de agenda: de ontwikkeling van de Maaskemp, een gebied dat momenteel voornamelijk bestaat uit uitgestrekte graslanden.

 

Met een indrukwekkend budget van maar liefst 130.000 euro slaan de gemeente Gennep, Rijkswaterstaat, de provincie Limburg en andere belanghebbenden de handen ineen om een toekomstvisie te creëren voor dit potentieel spraakmakende stukje natuur.

 

Maaskemp

 

Het concept, opgesteld door Teunesen Zand en Grint uit Heijen, laat werkelijk niets aan de verbeelding over. Een bruisende jachthaven, idyllische strandjes, en zelfs woonarken behoren tot de gedroomde toekomst van dit gebied.

 

Het uitgestrekte terrein, gelegen tussen de machtige Maas, de provinciale weg N271, het historische Genneper Huys, het centrum van Gennep en de Niers, biedt een scala aan mogelijkheden op het gebied van natuurbehoud, hoogwaterbescherming en toerisme.

 

Plannen

 

Onder de voorgestelde plannen vinden we onder andere de aanleg van schilderachtige stranden, een moderne jachthaven en zelfs een waterwoonwijk.

 

Natuurlijk zijn er ook kritische geluiden te horen. Tijdens bijeenkomsten van verontruste burgers uiten zij hun bezorgdheid. “Leuk hoor, al die watersport, maar wie zit er te wachten op dat lawaai?” en “Waarom moeten we vruchtbare landbouwgrond opofferen voor deze plannen?” zijn slechts enkele van de prangende vragen die de revue passeren.

 

Visitekaartje

 

Ondanks deze tegenstand zijn er ook fervente voorstanders te vinden. Sommigen zien potentie in de komst van woonarken en beschouwen een waterwoonwijk als een uniek visitekaartje voor Gennep. Bovendien verwelkomen velen het idee van meer levendigheid in het gebied, wat nieuwe kansen biedt voor het toerisme.

 

Tijdens de levendige discussies worden ook tal van suggesties gedaan. Van de aanleg van natuurlijke strandjes tot de ontwikkeling van uitgestrekte fiets- en wandelnetwerken. Ook wordt er gedacht aan gezellige horecagelegenheden, zoals hippe strandtenten, om de recreatieve beleving compleet te maken.

 

Langdurig traject

 

Toch lijkt dit omvangrijke project nog een lange weg te gaan. Wethouder Peter Stevens spreekt van een ‘langdurig traject’. Er zijn zowel positieve als negatieve geluiden ontvangen, die zorgvuldig moeten worden afgewogen.

 

Voor de zomer zal de gemeenteraad van Gennep hierover in gesprek gaan, op zoek naar een delicate balans tussen de diverse belangen en meningen van alle betrokken partijen. De toekomst van de Maaskemp hangt af van een weloverwogen besluit dat recht doet aan dit bijzondere stukje natuur.

 

Gebiedsontwikkeling Maaskemp

 

Verwant

Gennep

Inwoners van Gennep en de ZwembadCoalitie blijven strijden voor behoud van zwembad Pica Mare. Maandelijkse acties gepland na stilte gemeentehuis. Sluiting zou verregaande gevolgen...

Gennep

De tweede informatiebijeenkomst over De Houtkade in Gennep presenteert het aangescherpte plan, gebaseerd op feedback van de eerste bijeenkomst en online enquêtes. Op 16...

Column

De column Afvalberg benadrukt de groeiende ergernis over illegaal gestort afval, dat zich opstapelt als een onbeheersbare kracht in de straten. Dwarsliggert roept op...

Gennep

Op 14 april 2024 ontving Marion Scholten - Van der Vlugt een koninklijke onderscheiding voor haar toewijding aan de Huurdersvereniging Gennep en haar werk...