In 2020 wordt de bevrijding grootschalig herdacht tijdens 75 jaar Bevrijding. Eind dit jaar wordt hier al een begin mee gemaakt.
Nederlandse, Britse, Franse, Russische en Amerikaanse soldaten werden in de Tweede Wereldoorlog opgeroepen in het kader van de dienstplicht. Ze hadden zich maar te melden, voor dienstweigering bestond weinig tot geen ruimte. Hun land verkeerde in een noodsituatie en zij vochten voor een goede zaak.
Maar gold dit niet net zo goed voor de Wehrmacht en zijn bondgenoten? Niet alle Duitse soldaten waren oorlogsmisdadigers, integendeel. Het waren vaak 20-jarige jongens die het leger in moesten.
Stof tot nadenken voor de huidige generaties: wat zou jij onder vergelijkbare omstandigheden doen?
Operatie Veritable
Op 12 februari 1945 werd Gennep bevrijd. Op 8 februari 1945 ging de operatie Veritable van start. Het was de inleiding tot de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog in Europa.
Tijdens de operatie, ook bekend als de Slag om het Reichswald, verloren de geallieerden 23.000 manschappen. De Duitsers hadden 38.000 doden en gewonden te betreuren en er werden nog eens 52.000 Duitsers krijgsgevangen gemaakt.
Tijdens de jaarlijkse herdenking afgelopen weekend bij de “Highlanders Bridge” in Gennep prees Burgemeester Peter de Koning de aanwezigheid van onze oosterburen:
Gelukkig zijn wij 74 jaar verder. We koesteren het feit dat we al die tijd in vrijheid en in vrede leven. Die vrijheid is ook zo groot dat de locoburgemeester van Kleef, op geheel eigen initiatief, aanwezig is. Herzlichen Dank dafür.
Haatgevoelens van Nederlanders jegens Duitsers zijn na bijna vijfenzeventig jaar voor een groot deel verdwenen. Het is bekend dat ook de kinderen van NSB’ers grote problemen hebben met het verwerken van het verleden van hun ouders. Tegelijk weten Nederlanders heel weinig over de verliezen en trauma’s aan Duitse zijde. Maar de oorlog is ook in de bevriende natie Duitsland niet zwart-wit beschreven.
Inmiddels is er ruimte voor nuance in ons beeld van daders, verraders, verliezers, vijanden. Omdat we niet willen dat het nóg een keer gebeurt doen we er goed aan te stoppen met te denken in deze termen. Met elkaar in gesprek over wat er is gebeurd (en vandaag de dag nog steeds gebeurt). Stilstaan bij al het oorlogsgeweld en alle slachtoffers.
Het herdenken van oorlogen draagt bij tot vrede. En bij zo’n herdenking hoor je alle kleuren te zien – niet alleen zwart en wit. Het is de enige manier om in vrede, veiligheid en welvaart verder te komen.
