Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

Hoe staat Gennep er financieel voor?

Het gaat niet goed met de geldzaken van veel Nederlandse gemeenten. De inkomsten en uitgaven lopen steeds meer uit de pas. Hoe staat Gennep er financieel voor? Dat onderzocht BDO Accountants & Adviseurs (BDO).

 

 

Volgens de analyse van accountantskantoor BDO kunnen gemeenten niet kunnen investeren in belangrijke zaken zoals woningbouw en duurzame energie, als het slecht gaat. Gemeenten die in de problemen komen moeten bezuinigen. Soms kan een gemeente nog wat klappen opvangen door extra te lenen, grond te verkopen, of de belastingen te verhogen. Maar welke keuzes de lokale politieke partijen ook maken, het doet altijd ergens pijn.

 

 

Elk jaar maakt BDO een ranglijst, waarbij ze een rapportcijfer aan de financiën van gemeenten toekennen. Gennep staat op plaats nummer 78 van de 123 gemeenten met minder dan 25.000 inwoners.

 

 

Gemeente Gennep

 

 

Gennep heeft een rapportcijfer 8, dat is op zicht niet slecht. Laten we kijken waar het goed gaat en waar het beter kan. Om de financiële gezondheid van een gemeente te beoordelen, kijken accountants naar vijf verschillende kenmerken. Gennep scoort zo:

 

 

Schuld

 

 

De schuld in Gennep is 36,2% van de hoogte van de jaarlijkse inkomsten. Dat is een goede verhouding, er zijn genoeg inkomsten om de schulden af te lossen. Vanaf 130% wordt dit als een risico gezien.

 

 

Gevarenzone

 

 

Van alle bezittingen en geld op de bankrekening is maar 31,4% van de gemeente zelf, de rest is geleend. Met minder dan 50% eigen bezittingen komt een gemeente in de gevarenzone. Als het lager wordt dan 20% loopt de gemeente echt risico.

 

 

Grond

 

 

Hoe meer geld een gemeente heeft geïnvesteerd in grond, hoe meer risico zij loopt. Je moet namelijk eerst investeren en nog maar zien of je dat terugverdient met grondverkopen. Om het risico te bepalen gebruiken accountants een “exploitatieratio”, die is in gemeente Gennep 1,2%. Daarmee loopt de gemeente niet veel risico – de buffer is groot genoeg, zelfs als de grond in waarde daalt. Pas als het getal hoger wordt dan 20% komt de gemeente in de gevarenzone.

 

 

Vaste lasten

 

 

De vaste lasten zijn 3,1% hoger dan de vaste inkomsten. De gemeente heeft voortdurend te weinig inkomsten om de vaste lasten te betalen, laat staan om tegenvallers op te vangen.

 

 

Belastingen

 

 

De belastingen in Gennep zijn 94,3% van het landelijk gemiddelde. Dat is dus lager dan in de rest van het land, en daar kan de gemeente bij financiële tegenslagen extra geld vandaan halen.

 

 

Artikel 12

 

 

Failliet kunnen gemeenten niet gaan, dat voorkomt Artikel 12 uit de Financiële-verhoudingswet, waarmee een gemeente bij problemen onder curatele van de provincie komt. De gemeente kan dan zelf niets meer beslissen over de uitgaven, maar krijgt extra geld van het Rijk om de financiën weer recht te trekken.

 

 

Bron: pointer.kro-ncrv.nl

 

 

Reacties