Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Swallows flying over Falmer Pond, East Sussex

Gennep

IVN: Lezing over zwaluwsoorten

Op donderdag 13 april 2023 zal er een lezing plaatsvinden over de verschillende zwaluwsoorten die in Nederland voorkomen en hoe we deze luchtacrobaten kunnen helpen. De lezing zal gegeven worden door Karin de Rijck, vrijwilliger bij de gierzwaluwwerkgroep Huntly in Schotland.

 

In Nederland komen vijf verschillende zwaluwsoorten voor, waarvan er twee eigenlijk niet tot de ‘echte’ zwaluwfamilie behoren. Tijdens de lezing zal vooral worden ingegaan op de drie zwaluwsoorten die in nauw verband met de mens samenleven, namelijk de gierzwaluw, de huiszwaluw en de boerenzwaluw.

 

Helaas zijn de aantallen van deze zwaluwsoorten de afgelopen decennia afgenomen. Daarom zal tijdens de lezing ook besproken worden hoe we deze zwaluwen kunnen helpen. Karin de Rijck zal ingaan op hoe we de verschillende zwaluwsoorten kunnen herkennen en hoe we ze kunnen voorzien van geschikte nestgelegenheid.

 

Als vrijwilliger bij gierzwaluwwerkgroep Huntly in Schotland heeft Karin de Rijck veel ervaring opgedaan met het in kaart brengen van bestaande broedplaatsen, het geven van voorlichting en advies aan zowel particulieren als instanties en het helpen bij het realiseren en installeren van nieuwe nestgelegenheid voor gierzwaluwen.

 

Naast de bescherming van de gierzwaluw neemt bij de werkgroep Huntly de bescherming van de huis- en boerenzwaluw een belangrijke plaats in. Tijdens de lezing zal dan ook worden ingegaan op deze verschillende zwaluwsoorten en hoe we ze kunnen helpen.

 

Kijk dus deze lente omhoog en bewonder de zwaluwen die weer terugkeren naar Nederland. Wil je meer weten over deze luchtacrobaten en hoe we ze kunnen beschermen? Kom dan op donderdag 13 april 2023 bij ’t Leger aan de Kampweg 10 in Gennep de lezing over zwaluwen bijwonen en leer alles over deze bijzondere vogels.

 

Foto: Paul Cecil

 

Verwant

Gemeente Gennep

Gennep, Ottersum en Ven Zelderheide bieden fietsliefhebbers de perfecte gelegenheid om te genieten van een prachtige fietstocht door betoverende landschappen en bijzondere tuinen. Deze...

Regio

John Toonen van IVN Maas en Niers heeft een koninklijke onderscheiding ontvangen voor zijn tomeloze inzet voor de natuur. De onderscheiding werd hem toegekend...

Gennep

Wil jij graag meer leren over de natuur in jouw eigen omgeving? Dan is de lezing over korstmossen op donderdag 20 april echt iets...

Gennep

Ben jij geïnteresseerd in de natuur in jouw omgeving en wil je er graag meer over leren? Dan is de natuurbelevingscursus (NBC) van IVN...