Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

natuurbesef
natuurbesef

Gennep

IVN stuurt scholieren het bos in!

Scholieren verkennen met het IVN de natuur, leren over bosbeheer en ervaren duurzame educatie met schapendrijven. Een inspirerend avontuur voor milieubewustzijn en teambuilding. Meer info op Gennep.News.

Op vrijdagochtend, in alle vroegte, verzamelden de leerlingen van het Elzendaal zich bij ’t Leger, het kampement van het IVN. Keurig gekleed in dikke jassen en witte sportschoenen waren ze per fiets gearriveerd, gewapend met hun mobiele telefoons.

 

Die laatste moesten onmiddellijk in de rugzakken verdwijnen, om vervolgens achter slot en grendel in het gebouw te worden achtergelaten. Met een kruiwagen vol boomzagen en takkenscharen marcheerde het gezelschap de mist in.

 

Bosverkenning

Bosverkenning

 

Bosverkenning

 

In het bos mochten overtollige boomscheuten worden gezaagd of met de takkenschaar worden geknipt. Voor velen van de kinderen was dit gereedschap nieuw en onbekend. Een paar leerlingen merkten terecht op dat het vreemd voelde om deze scheuten weg te halen.

 

Was dit niet schadelijk voor het bos? De IVN-medewerkers legden uit dat dit juist een manier was om de scheuten die blijven staan sterker te maken en te voorkomen dat het bos overbevolkt raakt.

 

Schapendrijfavontuur

Schapendrijfavontuur

 

Schapendrijfavontuur

 

Vervolgens begaven ze zich naar een schapenwei waar ze mochten proberen schapen te drijven. Het parcours bestond uit een poortje waar de schapen één voor één doorheen moesten gaan, waarna ze het veld rondliepen om ten slotte in een groepje tussen vier pionnen tot stilstand te komen. In eerste instantie liet een moedige Bordercollie-hond zien hoe je schapen drijft, dit deed het dier in minder dan 5 minuten.

 

Daarna kregen een tiental scholieren de kans om dezelfde truc uit te voeren. Dit zorgde voor vrolijk gegil en paniek onder de scholieren, terwijl anderen serieus aan het werk waren. Het was duidelijk te zien dat de schapen reageerden op hun handelingen, maar deze keer duurde de truc aanzienlijk langer.

 

Schapendrijfavontuur

Schapendrijfavontuur

 

Na deze activiteit vertrok de stoet weer richting het kampement, met modderige schoenen, waar frisdrank en koeken klaarstonden voor de jeugd.

 

Natuurbesef

 

Het was een geslaagde ochtend waarin de scholieren een beetje natuurbesef ontwikkelden. Het IVN vervult een steeds belangrijkere rol in het voorbereiden van de jeugd op milieubewustzijn. Kortom, het IVN biedt inspirerende tours op maat voor verschillende groepen. Wellicht is het tijd voor een dosis teambuilding in de natuur.

 

 

Verwant

Regio

Het Nederlands kampioenschap Maasheggenvlechten staat weer voor de deur, en het belooft een knotsgek spektakel te worden! Op 10 maart 2024 gaan de groenste...

Heijen

Arvato breidt zijn logistieke campus in Gennep uit met vier nieuwe duurzame warehouse modules, gericht op de groeiende vraag en duurzame bedrijfsvoering. De uitbreiding...

Gemeente Gennep

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht gegaan, waardoor het eenvoudiger wordt regels omtrent onze leefomgeving te begrijpen en naleven. Met het...

Gennep

Op 8 december werden de helden van de Martinustoren in Gennep geëerd tijdens een bijeenkomst op het stadhuis. Wethouder Frank Pubben zette in het...