Agenda
Volg ons
Shared Space
 

Jaar van de Ontmoeting van start

Wist je dat er in Gennep meer dan 40 verschillende landen vertegenwoordigd zijn? Alle reden om daar eens bij stil te staan. De expositie over culturele verscheidenheid in Museum Het Petershuis is zaterdag onder grote belangstelling geopend.

 

 

 

 

Jaar van de Ontmoeting

 

 

De afgelopen maanden is er hard gewerkt door een groot aantal organisaties aan het Jaar van de Ontmoeting.

 

 

 

 

Zo’n 1000 inwoners van de gemeente Gennep zijn niet in Nederland geboren. Zij komen uit ruim 40 landen en van alle continenten. Voor deze expositie, nog tot en met zondag 3 februari 2019 te zien in Museum Het Petershuis, is een keuze gemaakt uit negen landen waarvan de cultuur relatief sterk afwijkt van die bij ons.

 

 

De expositie is samengesteld door Gennepenaren die als nieuwkomer in onze gemeente zijn neergestreken vanuit Aziatische en Afrikaanse landen. Aan hen is gevraagd voorwerpen, foto’s en filmbeelden beschikbaar te stellen die een indruk geven van hun land van herkomst. Vanuit het centraal depôt van de Wereldmusea in Nederland zijn ook objecten beschikbaar gesteld die eigendom zijn van het Volkenkundig Museum in Leiden, het Tropenmuseum, het Afrikamuseum in Berg en Dal en het Wereldmuseum in Rotterdam.

 

 

Doelstelling van het Jaar van de Ontmoeting is dat gevestigde inwoners en migranten meer met elkaar in contact komen, elkaar beter leren kennen en begrijpen.

 

 

 

 

Met de expositie wordt beoogd nieuwsgierigheid op te wekken voor de omstandigheden en de culturele omgeving waarin de nieuwkomers leefden voordat zij – al dan niet gedwongen door de omstandigheden – hun land verlieten. De landen die in deze expositie aan bod komen zijn Afghanistan, Eritrea, Indonesië, Iran, Marokko, Nigeria, Somalië, Syrië en Tanzania.

 

 

 

 

Om de doelstelling kracht bij te zetten, coördineert een werkgroep van het Netwerk Samen Verder in Gennep voor 2019 een reeks maatschappelijke activiteiten, variërend van lezingen, concerten en culinaire, culturele en sportieve ontmoetingen.

 

 

Reacties