Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Stembureau Pica Mare gemeente Gennep

Gennep

Kan Gennep Omtzigt Stemmen?

Op 22 november kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Premier Mark Rutte stopt ermee, dus wie wordt de nieuwe baas? Het wordt een spannende strijd met veel nieuwe gezichten. Meer informatie op Gennep.News/politiek.

Op 22 november kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Premier Mark Rutte stopt ermee, dus wie wordt de nieuwe baas? Het wordt een spannende strijd met veel nieuwe gezichten.

 

Bij vorige verkiezingen viel Gennep op door vaak te kiezen voor Pieter Omtzigt. Maar gaan Gennepenaren deze keer weer op hem stemmen? Bij de laatste verkiezingen kreeg hij 433 stemmen in deze gemeente, dat was 4% van alle stemmen, zelfs meer dan in andere Limburgse plaatsen.

 

Omtzigt haalde toen ook veel stemmen in Overijssel, Friesland en Gelderland. In totaal zo’n 342.000 in heel Nederland, bijna vijf zetels.

 

Nu, anderhalf jaar later, vinden nog steeds veel mensen Omtzigt een goede politicus. Uit een flitspeiling onder het Opiniepanel van EenVandaag blijkt dat 67% van de mensen in Limburg vertrouwen in hem heeft.

 

Kieskringen

 

Maar Omtzigt doet misschien niet in alle gebieden mee. De toenmalige nummer twee van het CDA heeft een nieuwe partij, Nieuw Sociaal Contract, maar hij wil niet te veel stemmen krijgen, zei hij in Nieuwsuur:

 

“Op het moment dat je denkt ‘dit kan niet’, is alles een optie omdat je eerlijk naar je kiezers wilt zijn.”

 

Voor nieuwe partijen is er een deadline van 9 oktober om te laten weten dat ze meedoen. Als Omtzigt in sommige gebieden niet meedoet, kunnen mensen daar niet op hem stemmen.

 

In theorie kan het dus voorkomen dat een partij of een kandidaat wel in Groningen op de lijst staat, maar niet in Gennep.

 

Dus, het wordt een raadselachtige aanloop naar de verkiezingen. Kunnen Gennepenaren stemmen op Omtzigt? We zullen het antwoord nog even moeten afwachten.

 

Nederland heeft twintig kieskringen. Grote provincies zijn opgedeeld, en steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben elk een eigen kieskring. Als Omtzigt in sommige kieskringen niet meedoet, kan dat veel stemmen schelen. Hij moet voor 9 oktober laten weten of hij overal meedoet.

 

Verwant

Gemeente Gennep

Het onderzoek van Lexnova en MKB-Nederland toont aan dat Gennep voldoende scoort op MKB-vriendelijkheid, maar er is ruimte voor verbetering. De gemeente heeft een...

Gennep

Een historisch pand in de Brugstraat, waar ooit textielzaak Supertex zat, is getransformeerd tot een modern appartementencomplex. Schepers Inc. heeft de ontwikkeling en verhuur...

Sport

Kaate Mulders en Sam van Keulen schitteren op het EK U18 in Slowakije. Kaate presteert uitstekend op zowel de 1500 als de 3000 meter....

Gemeente Gennep

Blauwtong is teruggekeerd in de gemeente Gennep, met drie meldingen van besmettingen in Milsbeek, Ottersum en Heijen. Schapenboeren en dierenartsen maken zich grote zorgen...