Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Kerstvloed 1993 Terugblik met Bakker Arie de Groot uit Gennep
Kerstvloed 1993 Terugblik met Bakker Arie de Groot uit Gennep

Gennep

Kerstvloed ’93: Terugblik met Bakker Arie

Tijdens de Kerstvloed van 1993 in Gennep, bracht bakker Arie de Groot hoop en samenhorigheid door zijn overtollige lekkernijen te delen met de gemeenschap te midden van de dreigende watersnood. Zijn bakkerij werd een warme oase van solidariteit, waar aroma’s van versgebakken brood de angst voor de overstroming overstemden.

De winter van dertig jaar geleden in Gennep staat in de annalen gegrift. Niet vanwege een of ander voorspelbaar kerstspektakel, maar vanwege de onvoorspelbare klapper: de Kerstvloed van 1993.

 

In die bizarre dagen, waarin Gennep ineens wereldnieuws was vanwege een waterballet van jewelste, kreeg de gemeente een ongenode watervloed over zich heen tijdens de kerstdagen. De festiviteiten maakten plaats voor onzekerheid en de dreiging van de Maas en de Niers die hun territorium wilden uitbreiden.

 

Een figuur die opmerkelijk opdook te midden van die chaos was Arie de Groot, destijds een gerespecteerde bakker. In zijn terugblik herinnert hij zich kerstmis 1993 als een tijd waarin de bakkerij overuren draaide vanwege de kerstbestellingen.

 

“Die opkomende watersnood zorgde voor paniek, en veel bestellingen werden simpelweg niet opgehaald.”

 

Toen besloot Arie om de overtollige zoetigheden en andere lekkernijen uit te delen aan de gemeenschap, variërend van het bejaardentehuis tot de Augustinus Stichting en de paters van de Heilige Geest.

 

Terwijl de Maas buiten haar oevers trad en de straten van Gennep bijna langzaam transformeerden in onderwaterwerelden, opende Arie zijn bakkerij als een warme oase van solidariteit. De aroma’s van versgebakken brood en gebak mengden zich met de zilte geur van het water dat de stad bedreigde.

 

Maar in plaats van te zwichten voor angst en wanhoop, koos Arie ervoor om een lichtpuntje te zijn voor zijn medeburgers.

 

“De Kerstvloed van 1993 had dan weliswaar Gennep bijna overspoeld, maar het bracht ook een golf van saamhorigheid teweeg die krachtiger was dan welke vloed dan ook.”

 

Verwant

Gennep

Het Jenaplanonderwijs viert haar 100-jarig bestaan met festiviteiten in het hele land. Metameer in Boxmeer viert trots haar zilveren jubileum met een Meet &...

Gennep

Genneps Vocaal Ensemble bereidt zich voor op een groot(s) concert op 12 mei, na maanden van repetities. Sopraan Fenna Ograjensek en bariton Sef Thissen...

Gennep

Inwoners van Gennep en de ZwembadCoalitie blijven strijden voor behoud van zwembad Pica Mare. Maandelijkse acties gepland na stilte gemeentehuis. Sluiting zou verregaande gevolgen...

Gennep

De tweede informatiebijeenkomst over De Houtkade in Gennep presenteert het aangescherpte plan, gebaseerd op feedback van de eerste bijeenkomst en online enquêtes. Op 16...