Agenda
Volg ons
Shared Space
 

Kunnen we nog wel barbecueën?

Het is droog in de natuur. Momenteel geldt er in heel Nederland een natuurbrandrisico. De meeste natuurbranden ontstaan (bewust of onbewust) door menselijk handelen. Kunnen we nog wel barbecueën? En is een vuurkorf nog toegestaan?

 

 

Fase 2

 

 

We hebben momenteel te maken met fase 2 van het natuurbrandrisico. Dat betekent dat je in natuurgebieden niet meer mag barbecueën. Van 1 april tot 1 oktober is er sowieso een rookverbod en een verbod tot het maken van open vuur in bos- en natuurgebieden.

 

 

De brandweer en natuurorganisaties werken sinds 2018 met twee natuurbrandfasen om aan te geven in welke risicofase de kans op natuurbrand zich bevindt. Fase ‘regulier risico’ (1) is zoals altijd: wees voorzichtig met vuur in de natuur. Bij fase ‘extra alert’ (2) vragen we inwoners en recreanten om extra alert te zijn op het ontstaan van (natuur)brand.

 

 

Thuis

 

 

In je eigen tuin mag je een barbecue of vuurkorf aansteken. Maar of het verstandig is? Door de wind kunnen vonken gemakkelijk in de natuur terechtkomen en zo een brand veroorzaken. Zorg er in ieder geval voor dat je blusmateriaal paraat hebt.

 

 

Brandweer Limburg-Noord is goed voorbereid op mogelijke natuurbranden. Een specialist natuurbrandbestrijding volgt de droogteontwikkelingen op de voet en maakt dagelijks een analyse van het brandrisico.

 

 

Als een natuurbrand ontstaat, rukt de brandweer in tijd van droogte met extra mensen en extra materieel uit zodat een beginnende brand snel geblust wordt.

 

 

Natuur

 

 

Je kunt nog gerust het bos intrekken, maar meld verdachte zaken meteen via 112. En dan nog wat extra tips voor als je de natuur in gaat:

 

 

  • Gooi afval, zoals sigarettenpeuken en glas, in de afvalbak of neem het mee naar huis.
  • Laat je vuurkorf, wensballon, fakkel, vuurwerk en barbecue lekker thuis want die vormen een groot risico.
  • Zet je auto alleen op de aangelegde parkeerplaatsen aan de rand van het natuurgebied en niet in hoog droog gras.
  • Houd bospaden vrij zodat de brandweer snel ter plaatse kan zijn bij een natuurbrand.

 

 

Reacties