Agenda
Volg ons
Shared Space
 

Kwaliteitskeurmerk huisartspraktijken

Afgelopen week ging de vlag uit bij de huisartspraktijken in Gennep en Ottersum en zorggroep Syntein. Reden: het behalen van het kwaliteitskeurmerk HaZo24. Het HaZo24 kwaliteitssysteem helpt huisartsen om de kwaliteit van zorg op een structurele manier te verbeteren.

 

 

De weg naar certificering betekent dat praktijken ruim een jaar actief zoeken naar en werken aan verbeteringen in de patiëntenzorg en de organisatie binnen de praktijk, en dit ook blijven doen. Het complete team van de praktijk werkt hieraan mee.

 

 

Uiteraard staat de patiënt hierbij centraal. Het keurmerk onderstreept dus de kwaliteit van zorg.

 

 

Syntein

 

 

De andere praktijken in de regio die gecertificeerd zijn, zijn De Steenbok (Boxmeer), Oploo en Rijkevoort, Tunnis (Sint Anthonis), Mariënweerd (Mill), Stationsstraat (Cuijk) en Urlings (Oeffelt). Het merendeel van de andere praktijken in de regio doorloopt nog het traject. Zij hopen uiterlijk in 2021 ook voorgedragen te worden voor certificering. In totaal tellen het Land van Cuijk en de kop van Noord-Limburg 25 huisartspraktijken die aangesloten zijn bij zorggroep Syntein.

 

 

HaZo24

 

 

Het HaZo24 kwaliteitssyteem is ontwikkeld voor en door huisartsen. Syntein is de zorggroep voor de Noordelijke Maasvallei. Zij begeleidde de huisartspraktijken gedurende het certificeringstraject en verzorgde het scholingstraject dat vooraf gaat aan certificering.

 

 

Uitgangspunt hierbij is huisartspraktijken te ontzorgen en maximaal te faciliteren bij het realiseren van kwaliteit en verbeteren van zorg. Zo kunnen huisartsen en medewerkers zich optimaal bezig houden met de inhoud van zorg. Ook Syntein zelf is gecertificeerd.

 

 

De certificering van huisartsen voelt bovendien als erkenning van een goede samenwerking, zo zegt directeur Corné van Asten.

 

 

Zo werken we samen aan optimale gezondheid van burgers en de beste huisartsenzorg in deze regio.” Van Asten vertelt daarnaast dat financiële steun van zorgverzekeraars CZ en VGZ een dergelijke certificeringstraject mede mogelijk heeft gemaakt.

 

 

Internationale norm

 

 

HaZo24 staat voor huisartsenzorg, 24 uur per dag. Het kwaliteitssysteem is gebaseerd op de internationale ISO gerelateerde Healthcare norm NEN 15224, wet- en regelgeving en de richtlijnen van de betrokken beroepsgroepen. De praktijk wordt hierbij compleet onder de loep genomen. Zo is er bijvoorbeeld aandacht voor de opbouw en beveiliging van patiëntendossiers, veiligheid in medicatie en apparatuur, bekwaam personeel, de juiste inrichting van behandelkamers en voorraadbeheer.

 

 

Reacties